Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

HIF vill banta bort fyra lag

Banta antalet lag kraftigt. Det är en av de viktigaste åtgärderna för att få den krisande allsvenskan på fötter enligt storklubbarnas räddningsplan. HIF:s ansvariga vill se en tolvlagsserie.

Bild: Britt-Mari Olsson HD/NST Britt-Mari Olsson
I dag samlas Föreningen Svensk Elitfotboll (SEF) i Stockholm. Högst på mötesagendan finns den brännheta punkten som handlar om hur allsvenskans attraktionsvärde ska höjas. Bland annat är årets publiksnitt, 6 518 åskådare per match, den sämsta siffran på 2000-talet.
Med på mötet är bland annat HIF:s klubbdirektör Paul Myllenberg. Han liksom representanter för Göteborg, Malmö, AIK och Elfsborg förespråkar att försöket med 16 lag i allsvenskan skrotas. Klubbarna driver ett förslag som går ut på att minska antalet lag till tolv eller till och med tio.
— Det lär bli en intensiv diskussion och givetvis kommer det att finnas olika uppfattningar men klubbarna som tagit initiativet anser att något måste göras för att förädla allsvenskan, förklarar Paul Myllenberg.
HIF:s klubbdirektör räknar upp anledningarna till varför storklubbarna vill ha en förändring. Det handlar om förbättrad konkurrens på den internationella klubbnivån samt fler och intressantare matcher på det nationella planet.
— När vi inom HIF resonerat har vi kommit fram till att tolv lag är att föredra. Tio blir för lite.
— Tänk vad fler hemmamatcher mot Göteborg och Malmö hade inneburit för oss ekonomiskt. Med all respekt så är det ingen större succé när vi möter motståndare som publiken knappt känner igen.
Den 25 mars håller SEF årsmöte. Där tar de 30 elitklubbarna i allsvenskan och superettan beslut i frågan. Om utslaget blir positivt väntar nästa filter. I slutet av året hålls förbundets representantskapsmöte där motionen tas upp. Om den klubbas igenom även där börjar fotbollskartan ritas om säsongen 2012. Först 2013 kan en ny version av allsvenskan bli verklighet.
Det handlar alltså om en lång och mödosam förändringsprocess. Paul Myllenberg är väl medveten om att det ligger en stor utmaning i att försöka skapa enighet kring förslaget. Många mindre klubbar vill inte se en bantad allsvenska av rädsla för en "stängd" serie.
— Det viktiga är att det även finns morötter för de klubbar som vill uppåt. I grund och botten är tanken att alla inom svensk elitfotboll ska tjäna på upplägget. Titta på hockeyn, där har man verkligen lyckats att stärka intresset under elitserien genom att införa kvalserien.
Gå till toppen