Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Nu tänker hon ratta kaféet

Diana Konatés morfar Albert har gett namn åt Albertsgården i Norra Häljaröd. Från och med den här säsongen är det dotterdottern som ska skramla med kaffekastrullerna.

Tiden är inne för resfeber även om det inte kan bli någon resa.
– Indientarmen kliar som värst nu i januari. Jag kollar sistaminutenresor fast jag vet att jag förmodligen inte kan åka.
Att det krävs tio dagar för att få visum gör att det känns ganska hopplöst för Diana Konaté i Norra Häljaröd att göra något annat än bara drömma om sitt älskade Indien. Hon har varit på kontinenten i fråga så många gånger att hon tappat räkningen.
– Min make brukar säga att jag inte kan laga mat som inte smakar indiskt. Om det så handlar om en omelett vill jag ha indiska kryddor i.
Från mars månad är hon fast, åtminstone på sommarhalvåret, i Norra Häljaröd. Då är det hon som tar över Albertsgården efter föräldrarna Thora och Risko Celik som drivit rörelsen i 23 år.
– Jag har hjälpt till där varje sommar sedan jag var 15 år.
Många gäster har blivit stammisar och tack vare att bussbolag återkommande bokar in turer på sommarhalvåret oroar sig Diana Konaté inte för lönsamheten.
– Det gäller att se till att man har låga levnadsomkostnader och det har jag. Jag har ingen bil och bor enkelt i ett litet hus en bit härifrån som hör till Albertsgården.
Att kombinera kaféägarrollen med arbetet som taxichaufför i Malmö tror hon inte ska bli något bekymmer.
– Min chef är så snäll, jag får jobba när jag vill. När det är säsong och öppet här varje dag får jag ledigt från körningen.
Hon är född och uppvuxen med syskon, två av dem fosterbarn, i Norra Häljaröd. Vid 16 års ålder började hon på musikgymnasium i Malmö och flyttade dit. Sedan började hon på musikhögskolan för att bli lärare i musik och engelska men blev avskräckt under en praktikperiod under det tredje av fyra år och hoppade av. Redan då hade hon börjat fundera på att skaffa sig taxilegitimation och började köra 2001.
Till njutningarna i tillvaron hör att vandra. Den passionen kommer väl till pass på helgerna då det inte går några bussar förbi Norra Häljaröd.
– Om jag behöver ta mig till Ängelholm för att ta tåget kan jag promenera dit, rakt genom Kronoskogen. Där är det bara jag, rådjuren och dovhjortarna.
Vandra långt tycker hon om att göra, även utan ärende. Tre timmar ska helst vandringarna vara om hon får bestämma. Att paddla på Vege å är en annan men sällsyntare lyx i tillvaron. Som lisa för själen när hon ett par drömmar. En av dem är att träffa "likasinnade", som hon uttrycker det, som vill bilda en meditations- och yogagrupp byggd på att var och en bidrar med vad den kan.
– Jag vill inte gå och betala dyra pengar. Lokaler har jag och någon annan kanske kan leda yoga, så kan vi träffas då och då några timmar.
För närvarande har hon förstås tillräckligt mycket att stå i inför den stundande säsongen. Det är mycket att sätta sig in i och exempelvis bokföringen skulle vara bra att sköta i datorn.
– Det där är bokningssystemet, säger Diana Konaté och pekar på en vanlig väggalmanacka.
– Men, det fungerar bra, så det är inget jag tänker ändra på just nu.
Ålder: 37 år.
Läser: Faktaböcker om Indien.
Familj: Maken Mamadou Konaté, föräldrar, syskon.
Sysselsättning: Taxichaufför, musiker och kaféägare.
Huvudinstrument: Trombon.
Bor: I Norra Häljaröd och Malmö.
Dröm: Att starta ett reggaeband.
Nyårslöfte: Att äta efter GI-metoden (åtminstone tills kafésäsongen börjar).
Bästa resmålen: USA, Indien, Indonesien, Nepal, Elfenbenskusten.
Gå till toppen