Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Hämtar först hämtar bäst?

Att hämta barnen tidigt på förskolan gör dig inte till en bättre förälder men en del känner hetsen. Andra inte. Vi tittade in i kapprummen på fyra förskolor i Helsingborg en eftermiddag för att höra hur det är ställt med hämtningsstressen.

Den som hämtar först på förskolan varje dag vinner! Eller? Hur utbredd är inbillningen att den som hämtar sina barn sent på förskolan är en usel förälder? Vår högst ovetenskapliga undersökning en januaridag visar att de flesta tar det ganska coolt. Det finns dock de som erkänner att det pågår en ständig inofficiell tävlan om vem som kan ha barnen kortast tid på förskolan. Det handlar alltså inte bara om att hämta tidigt, utan också om att lämna så sent som möjligt på morgonen.
– Föräldrar emellan jämför inte längre prylar och semesterresor för att få bekräftat hur bra de är, utan vilken tid på eftermiddagen som man hämtar sina barn, säger en mamma som inte vill ha sitt namn i tidningen.
Att komma till förskolan efter 16 är sent, konstaterar de flesta vi har pratat med. Alla tycks visserligen överens om att inget barn far direkt illa av många timmar, men föräldraskulden finns där.
Antalet timmar på förskolan går inte att översätta till om man är en bra eller dålig förälder. Men den som kikar på olika föräldrasajter kan lätt konstatera att föräldrar, mest mammor, jämför barnens scheman och ältar lämningstider utan att tröttas.
Oavsett vad man tycker har vi alla olika utgångspunkter och kan inte påverka allt i tillvaron. De flesta barn går i förskola och på fritids och det finns ingen forskning som kunnat visa att de som har många timmar har påverkats negativt.
Trebarnsmamman Camilla minns sin egen tid på fritids där hon och hennes storasyster allt som oftast var kvar sist.
— Bästa tiden när en särskild fröken jobbade för då gick vi och myste i soffan och fick alltid varsin dröm (kaka). Mums vad jag gillade det!
Hur tänker du kring hämtningstider?
Några fler föräldraröster från hd.se och familjeliv HD på facebook:
"Barnen har det som lugnast efter 15 när alla barn börjar droppa av. Och de får mer uppmärksamhet från pedagogernas sida. Vi lämnar ofta sent och hämtar sent. Ibland går dottern 11-17, lyxtiden på dagis är 16-17.
"Det värsta är andra föräldrar som med bekymrad stämma och liksom en smackande suck säger: Jaaa, det är länge. Men när jag hämtar 17.30 - sist! - och har lämnat 7.30, vill sonen inte gå hem.".
"Jag hämtar kl 16 och F är nästan alltid sist. Jag undrar bara hur alla andra föräldrar gör, är jag den enda som jobbar nästan heltid? Men sonen vill aldrig följa med hem, och det är ju ett gott tecken!
"Deltid är en lyx och en prioritering som inte är alla förunnat. Att hämta tidigt för att bara sätta barnen framför tv:n eller datorn medan föräldern fejar runt eller läser jobbmejl för att kompensera är inte ett bättre alternativ än förskolan·"
"Har man ett jobb man trivs med och det kräver att man jobbar långa dagar är det inte mycket att göra. Med en bra förskola har barnen det bra där. Det försöker jag i alla fall intala mig själv... "
"Det värsta är när man som ensamstående förälder faktiskt inte har samma möjlighet att ha barnen hemma på sommaren lika många veckor som en familj med två föräldrar."
"Det är klart att det är stressande som förälder när man lämnar tidigt och hämtar sent. För att inte tala om hur ångestladdat det var att lämna barnen under julveckorna när det endast fanns tre barn på hela förskolan och två av dem var mina."
Gå till toppen