Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Covenant tillbaka med nytt album och ny medlem

Det är fem år sedan Covenant släppte ett nytt studialbum. Nu är de tillbaka är det med en ny medlem och ett nytt album.

Joakim Montelius, Eskil Simonsson och Daniel Myer, det nya Covenant sedan Clas Nachmanson hoppat av.
2006 fyllde Helsingborgsbaserade syntbandet Covenant tjugo år. Eskil Simonsson, Clas Nachmanson och Joakim Montelius gjorde sin mest låtburna platta dittills och gav sig ut på en arton månader lång turné. Om de tjugo år som då gått sedan barndsomvännerna bildade bandet inneburit huvudsakligen musikaliska förändringar, skulle de fem kommande förändra mycket annat. Clas fick barn och ville inte längre lägga all sin fritid på bandet. Eskil Simonsson flyttade tillbaka från Berlin, bosatte sig i Malmö och började studera till lärare. Joakim Montelius fick barn, skilde sig och började även han som lärare. Bandets framtid blev plötsligt osäker.
– Vi hade bestämt redan från början att det skulle vara vi tre. Om någon slutade, skulle det också vara slutet för bandet. Så det var jobbigt i det läget. Vi hade just kommit tillbaka från en stor turne och hade spelningar kvar, berättar Joakim Montelius över en kopp kaffe i Covenants studio i Folkets Hus.
Clas lämnade inte bara ett musikaliskt tomrum efter sig.
– Det var personkemin som vi hade. Vi hade hållit på så länge, vi växte upp tillsammans, vi var lite som en familj. Och vi umgås fortfarande, det är på det musikaliska planet det är slut, säger han.
För att klara av de åstestående spelningarna lånade Eskil och Joakim in den tyske syntmusikern Daniel Myer, känd bland annat från Haujob.
– Han är en riktigt synträv och började genast trixa med spåren och improvisera på ett sätt som vi aldrig gjort själva. Det blev jättebra, så vi frågade om han ville bli fast medlem i bandet, säger Joakim Montelius.
Covenant hade möjligen kunnat ersätta Clas Nachmanson med en docka, inspirerade av förebilderna Kraftwerk. Enskilda medlemmar i syntband kan ofta bytas ut mot någon form av bandspelare. Men Covenant kan inte vara en duo, säger Joakim Montelius.
– Jag och Eskil konstaterade för länge sedan att vi inte kan jobba tillsammans på ett bra sätt, det blir för mycket jidder. Det är något med dynamiken, det funkar inte riktigt. Vi tycker för olika om för mycket. Det är jättebra att ha en tredje kraft som kan jämna ut det, säger han.
Den nya sättningen har naturligtvis färgat av sig på nya albumet "Modern ruin". Arbetet har pågått i flera år och framför allt Daniel Myer har varit otroligt produktiv ("Han blev helt galen och gjorde 200 låtar"). Urvalsprocessen blev lång och svår innan några av låtarna utkristalliserade sig. Då blev Eskil Simonsson inbjuden att sjunga låten "Lightbringer" tillsammans med Oscar Holter och Henrik Bäckström i Necro Facility.
– De gjorde en testinspelning och Eskil skickade den till mig och Daniel, utan att berätta att det var någon annan som skrivit den. Vi var samtidigt i ett nödläge, vi kunde inte bestämma oss för i vilken stil singeln skulle gå, säger Joakim Montelius.
"Lightbringer" satte sig direkt. Men entusiasmen svalnade något när Joakim förstod att "Lightbringer" var skriven av någon utanför bandet.
– Här har vi 200 låtar och så kan vi inte fixa en singel! Det kändes lite fattigt. Men vi dividerade fram och tillbaka och slutligen bestämde vi helt enkelt att den skulle bli singeln. Och det var nog tur, för det blev en väldig hit på vår scen.
"Lightbringer" gick upp i topp på den visserligen ganska smala Deutsche Alternative Charts, där den stannade i åtta veckor. Samtidigt kan man inte säga att den är representativ för "Modern ruin" som helhet. Albumet pendlar mellan melodiös syntpop, ambient ljudlandskap och några blinkningar åt industrirocken.
På förra albumet "Lightshaper" skrev Joakim Montelius låtar i första person plural. "Nu har "vi" blivit "jag" i de fem spår han skrivit texter till.
– De senaste fyra åren i mitt liv har varit väldigt turbulenta. Det har varit väldigt mycket introspektion för min del; "Vad ska jag göra när jag blir stor" och annat som har behövt redas ut.
Och framtiden? Blir det en ny Covenantplatta om fem år?
– Det är omöjligt att säga. Men jag tror det. Vi har jättemycket material kvar som vi inte använde. Någonstans är tanken att vi, innan vi hinner svalna av igen, ska få ut något nytt ganska snabbt. Vi har grejer det vore synd att inte göra något av.
Gå till toppen