Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Var ska företagen göra av överbliven mat?

Gör matportioner av det
På Ica Tuna i Lund finns en "återvinningskock". Hon plockar varor som är på väg att passera bäst före-datum, svänger ihop en maträtt och säljer som färdig portionsmat till lunchkunder. 80 procent av hennes ingredienser är råvaror som annars skulle ha kastats. Nu säljs de i stället som 250–300 lunchportioner om dagen.
Ge det till grisarna
Att ge matrester till djuren är inget nytt. Däremot har det blivit knepigare. Fram till 2001 kunde man ge överbliven mat till grisar och fjäderfä om resterna värmebehandlades först, och om man hade tillstånd från länsstyrelsen. Överbliven skolmat skickades förr till lantbrukarna.
Sedan utbrottet av mul- och klövsjuka är det inte längre tillåtet att ge matrester som innehåller animaliska produkter till grisarna. Och sedan 2003 är det inte tillåtet att ge animaliska matrester till något produktionsdjur, med undantag för pälsdjur.
Vegetariska matrester går fortfarande bra att skänka till djuren. I Landskrona har man inte skänkt överbliven skolmat till djur sedan åtminstone början av 1990-talet.
Mata rådjuren med det
Nej, inte heller vilda djur får matas med animaliska matrester. De kan också drabbas av mul- och klövsjuka och andra infektioner. Även för minigrisar, hur hemtama de än är, råder samma förbud.
Skicka det till barnen i Afrika
Sedan länge ett stående inslag vid middagsbord runtom i landet, när barnen inte vill äta upp. Men nja, att verkligen skänka den överblivna maten till barn som svälter i Afrika är kanske inte bästa lösningen, med tanke på att vi pratar om mat som redan håller på att bli gammal.
Gör biogas och gödsel av det
Landskrona-Svalövs renhållnings AB (LSR) samlar in matavfall och bioavfall för att leverera till andra som utvinner biogas. Det som blir kvar därefter kallas biogödsel, och hamnar på lantbrukarnas åkrar. Överbliven skolmat och livsmedel som slängs i butiker blir biogas och biogödsel.
Gå till toppen