Familj

Både lycklig och lyckad

Först blev Charlotta Flinkenberg misslyckad, baktalad och utfryst. Därur växte en revanschlust och vilja att tysta belackarna med framgång.

Som chefredaktör för modetidningen Chic och som trebarnsmamma känner hon sig både lycklig och lyckad. På kuppen har hon dock blivit cynisk och misstänksam.
Lagom inför sin 40-årsdagen gav sig Charlotta Flinkenberg själv en present. Hon opererade bort påsarna kring ögonen som gjorde att hon såg trött och svullen ut.
— Men jag har inte gjort något åt rynkorna. De är charmiga. I övrigt tycker jag att jag är ganska snygg som 40-åring.
Hur viktigt är det att vara snygg?
— Många går omkring med floskler och säger att det inre är det viktigaste. Jag tycker att både det inre och det yttre är lika viktiga. Jag känner mig komfortabel med bikini och skyler inte min breda rumpa med en handduk. Osäkerheten jag upplevde som 17-åring är borta.
Livet består av kontraster. Som trebarnsmamma är hon väl bevandrad med både frekventa blöjbyten på sina tio månader gamla tvillingar och "diskbänksrealismen". Som chefredaktör bevistar hon glamourösa tillställningar tjusigt klädd.
— Men jag kämpade hårt för att komma dit. Mitt liv var inte alls någon räkmacka, utan en massa dikeskörningar.
Det började med en rejäl sådan, en konkurs. Tidningen Kometen, som hon var chefredaktör för, blev förtalad av en tongivande branschtidning. Kometen gick under. Hennes självförtroende och tillit till andra fick sig en törn. Jante ska ha gnuggat händerna över 23-åringens belägenhet.
Men kuvad var hon inte. Hon initierade en stämningsprocess som tog ett par år och ledde till seger och en saftig skadeståndsumma.
— Jag mådde jättedåligt, men utåt verkade jag tuff. Jag ville inte visa mig knäckt. Mina fiender ville att jag skulle misslyckas, så det bästa sättet att borsta bort dem var att lyckas. Jag hade en väldig revanschlust. Det har jag fortfarande.
Det visade hon så fort hon fick chansen. Som provanställd på ungdomstidningen Frida arbetade hon "som aldrig förr". När chefredaktören slutade efter tre månader erbjöds hon dennas jobb. Glädjen följdes av en tilltagande arbetslust. Det gav resultat.
— På två år fördubblades nästan upplagan. Från 45 000 till 81 000 exemplar.
Framgång födde framgång. Hon fick nya uppdrag som chefredaktör, skrev böcker, hade eget tv-program och, för tre år sedan, fick hon möjlighet att skapa en ny tidning efter eget huvud.
— En egen tidning är den ultimata bekräftelsen för en tidningsmakare.
Bekräftad och synnerligen lyckad har hon fått sin efterlängtade revansch. Är hon lycklig?
— Absolut! Jag har blivit gudabenådad med friska barn och med en man som står ut med mig och ställer upp.
Kampen för bekräftelse har dock haft en avigsida:
— Tyvärr har jag blivit ganska cynisk under de tuffa åren. Jag har blivit misstänksam och tror ibland att folk vill mig illa. En överlevnadsstrategi. TT Spektra
Aktuell: Fyller 40 år den 17/1.
Gör: Chefredaktör för CHIC, författare.
Bor: Östermalm, Stockholm.
Familj: Gift med Pachi sedan 2005. Barnen Lukas, 4 år, och tvillingarna Elsa och Elias, tio månader.
Har gjort: Nyligen relanserade chic.se.
Karriär i korthet: Chefredaktör för Kometen, Frida, Veckorevyn, Svenska Glamour och sedan 2008 för den Aller media-ägda modetidningen Chic. Gav 2003 ut boken Busenkelt - så blev jag framgångsrik och 2006 Viktiga boken: från godisråtta till storlek 38. Var programledare för TV3:s Undercover.
Så firas födelsedagen: "Jag hoppas bli överraskad med en resa. Till våren blir det en större fest."
Om att fylla 40: "Underbart! 40 är det nya 20. Jag är snygg, tjänar mer pengar och har fler barn än någonsin."
Sexiga underkläder: "Jag månar om att piffa till mig för min man. Men glöm sexiga underkläder - jag är frusen av mig. Viktigare är att jag får honom att skratta. "
Ungdomars utseendefixering: "Det är en tråkig utveckling. Jag blir ledsen av att se det. Min framgång bottnar i att jag visar mig även när jag inte ser bra ut."
Favoritfilmer: Nyckeln till frihet, Casino och Notting Hill.
Favoritböcker: "Det enda jag hinner läsa är Marian Keyes. Den tunga litteraturen tog jag mig igenom redan som tolvåring."
Fritidsintresse: "Äta maten som min man lagar åt mig. Jag älskar den italienska maten, utom deras inälvsmat."
Lyssnar helst till: "Fullständigt schizofren: från Supertramp, till Julio Iglesias, Michael Jackson och Snoop Dogg."
Favoritplats: Mallorca, speciellt huvudstaden Palma.
Styrka: "Generös både materiellt och med komplimanger. Jag är flexibel och nästan fullständigt orädd. Rolig - jag har humor och självdistans."
Svaghet: "Obotlig tidsoptimist, har svårt att ta kritik och har mycket dåligt morgonhumör."
Blir lycklig av: "Mitt jobb, att se mina barn kikna av skratt och - riktigt djävla dyra och snygga skor. När jag var överviktig för 6-7 år sedan var snygga skor trösten, det var det enda jag fortfarande fick på mig."
Gå till toppen