Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Nöje

Obesvarad kärlek

I vinter kommer Eva Rydberg att gestalta den ojämförliga sångerskan Florence Foster Jenkins. Men Jenkins är inte den enda artist som älskat sin konst mer passionerat än vist.

Florence Foster Jenkins
Född 1870, död 1944
Citat "En del sa att jag inte kunde sjunga, men ingen kan säga att jag inte sjungit."
Florence Foster Jenkins var en ekonomiskt oberoende amerikansk överklasskvinna med en obesvarad kärlek till sången. Hon kan vara en av de värsta uttolkarna av operaklassikerna som någonsin spelats in, men hennes recitationer var välbesökta evenemang och hennes sista konsert 1944 på klassiska Carnegie Hall var slutsåld. Hon var inte heller bara ett roligt skämt. Hon var genuint älskad för sin generositet och känd som en duktig arrangör av välgörenhetsevenemang. I World Telegrams dödsruna stod det ”Hon älskade sitt arbete. Det är synd att så få artister gör det.”
Nore Norold
Född 1938. död 2004
Citat "Jag gillar inte riktigt de nya moderna regissörerna. Det är för mycket stress i deras filmer."
Nore Norold, även känd som Laholms Fellini, var en nollbudgetregissör som skrev, regisserade och spelade huvudrollen i sex långfilmer. Han var en mångsidigt kreativ man som gav ut skivor, skrev sångtexter, målade julkort och formgav motiv till porslinstallrikar, men det var filmen som var hans verkliga kärlek. Få har sett någon av dem, men många minns nog reklambyrån Acnes Telia-filmer om det udda paret med bisarr accent, inspirerade av Norolds filmer och med hans favoritskådespelare Eva Bokros i den kvinnliga huvudrollen.
Eddie The Eagle
Född 1963
Citat: "Det finns alltid en risk att mitt nästa hopp blir mitt sista. En stor risk"
Den verkliga vinnaren i Calgary-OS 1988. Michael ”Eddie The Eagle” Edwards var en hyfsad utförsåkare som bytte tiill backhoppning för att komma med det brittiska OS-laget. Han kom sist i såväl 70- som 90-meterstävlingarna, troligen beroende på att han var för närsynt, för tung och för dålig, men hans misslyckande gjorde honom bara än mer älskad. Efter OS kom den olympiska kommittén med en ny regel för att hindra amatörer att kvalificera sig, i folkmun kallad Eddie The Eagle-regeln. Berättelsen om hans liv ska bli film under 2011 med Rupert Grint i huvudrollen och med Declan Lowney som regissör.
Eilert Pilarm
Född 1953
Citat: "Jag imiterar ju inte Elvis på det viset att jag härmar honom, utan sjunger låtarna på mitt eget sätt."
Pilarm, som föddes i Anundsjö som Eilert Dahlberg, började sin karriär genom att sälja egeninspelade kassetter med Elvis-covers. De sålde mer på vad som generöst kan kallas personligt uttryck än på traditionella artisttillgångar som exempelvis musikalitet. 1996 kom samlingen ”Greatest hits” på skivbolaget MCA och därefter i rask takt ytterligare fem album. När Eilert drog sig tillbaka 2003 var han en av Sveriges mest bokade artister, men han hade fått nog. ”Jag är less. Det ger mig ingenting att uppträda längre. Jag har ont i benen och ... nej, det är inte kul” sa han då till Aftonbladet och återvände till sitt jobb på pappersbruket. Har fortsatt spela i liten skala. Turnerade i höstas med coverbandet Riff Raff Ruff och är fortfarande älskad av sina fans.
Ed Wood
Född 1924, död 1978
"Man betraktas alltid som galen när man skapar något som andra inte kan förstå."
1996 startade Steva Galindo The church of Ed Wood. Den internetbaserade kyrkan har idag över 3000 registrerade medlemmar som ser b-filmsregissören Ed Wood som sin frälsare. Genom att se Woods filmer, ofta betraktade som de sämsta som gjorts, lär man sig lycka, personlig frihet och att acceptera sig själv och andra. Wood hade varit nöjd. Med obändig entusiasm regisserade han arton filmer, alla charmerande urusla. Hans liv slutade i tragedi, under 70-talet skrev han porrfilmsmanus för att få ihop till sprit, men han återupptäcktes efter sin död och gjordes odödlig av Johnny Depp i filmen ”Ed Wood”. ”Ed Wood dog för sina filmer. Och nu lever vi för dem”, som pastor Steve Galindo berättade för Huffington Post nyligen.
Gå till toppen