Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Helsingborg

Helsingborgs närradio populärast i Sverige

Helsingborgs närradio är omtyckt. Sju olika föreningar sänder varje dag i veckan från tidig morgon till midnatt. I höstas gick deras sändare sönder – nu tvingas närradion för första gången att ansöka om pengar från kommunen.

Helsingborgs Närradioförening (HNF) är en ideell förening som bildades redan 1982. I dag är det den närradiostation i Sverige som har flest lyssnare. Hela 10,1 procent av upptagningsområdets invånare lyssnar någon gång under dagen.
– P1 når bara ut till 8,5 procent, och P3 till 9,1. Det är glädjande att vi är så populära, säger Leif Nielsen, vice ordförande i HNF.
I höstas gick så föreningens nästan 30 år gamla sändarutrustning ner. Det tog två dagar innan en tillfällig lånad sändare var på plats igen. Reaktionerna lät inte vänta på sig under den period det var tyst i etern.
– Telefonerna gick varma här. Folk undrade vad som hänt, säger Ingvar Wihlborg, närradions ende anställde. Resten av medlemmarna jobbar helt ideellt.
HNF är en paraplyorganisation till sju olika föreningar som sänder regelbundet. Bland dessa ingår bland annat Pingstkyrkan, Rosengårdskyrkan, Föreningen Nytt hopp för alla, Radio Kärnan och Föreningsmedia i Helsingborg.
– Vi för just nu också en diskussion med Campus om att de eventuellt ska starta studentradio, säger Bobby Larsson, ordförande i HNF.
Ett annat populärt inslag i närradions sändningar är de direktsända debatterna från kommunfullmäktige. Det finns också planer på att närradion i framtiden ska vara till hjälp i kommunens krishantering.
– Så fungerar det redan i vissa kommuner i Sverige. Om något händer kan vi finnas på plats och rapportera direkt, säger Bobby Larsson.
Men just nu sänder alltså Helsingborgs närradio via en tillfällig sändarutrustning. En ny sändare är inköpt med pengar från föreningens buffert, men som ideell förening är det kämpigt att få ekonomin att gå ihop. Därför äskar de nu om ett bidrag från kommunen på 49 000 kronor.
Sändaren kommer, när vädret tillåter, att installeras i Öresundskrafts skorsten i Västhamnsverket där den gamla sändaren och antennen varit placerade tidigare.
– Det här är första gången vi ansöker om pengar och jag är positiv. Vi har ju redan ett fint samarbete med kommunen, säger Bobby Larsson.
Ansökan inkom till kommunstyrelsen för ett par dagar sedan. Politikerna har ännu inte fattat något beslut i frågan.
Gå till toppen