Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Fredrik Robertsson: Snårigare vägar till svaret med Luuk

”På spåret”-tåget rullar vidare mot kvartsfinalerna och Kristian Luuk och Fredrik Lindströms andra säsong likaså. Min (visserligen helt subjektiva) känsla är att svårighetsgraden har skruvats upp med Luuk som lok.
Igår rivstartade man verkligen med Seattle som första resmål, och följde upp med Ålborg, två städer som knappast är ”top of mind” för fredagsmysiga tv-tittare. Och frågorna om Kejsar Wilhelms rike och Bruce Lees sista film var knappast enklare. Jag minns inte Oldsbergs tid som fullt så svår.

Dessutom är Luuks ledtrådar lite listigare. Oldsbergs var alltid ordvitsar, men Luuk blandar lustigheterna med helt okonstlade ledtrådar – som man riskerar att övertolka i jakt på vitsigheter och därmed missa målet.

Men jag gillar det. Trots det relativt nyliga programledarbytet måste programmet förnya sig på något sätt utan att tappa det inarbetade konceptet. Det är ingen lätt balansgång men tv-tittarnas betyg säger allt – programmet fortsätter att vara ett av våra allra mest sedda.

Igår grep Olle Palmlöf och Kerstin Brunnberg chansen till kvartsfinal, tack vare att man hittade Andy Warhol i ”Vem där?”-momentet.
Förnyelsen av musiken som följde med Luuk/Lindströms intåg forsätter att vara en extra krydda. Förra veckan fick vi se Sven-Bertil Taube framföra sin fars ”Sjuttonde balladen” – för första gången någonsin. Det kändes lite stort även för någon som inte är Taube-frälst.

Och igår: Hans-Erik ”Cornelis” Dyvik Husby tolkade… Nirvana.

Oldsberg gjorde mer än 20 säsonger på räls och vägar, men jag tippar att Luuk blir betydligt mer kortlivad. Inte för att tittarna kommer att svika, men för att Kristian Luuk alltid går vidare i sin karriär, oavsett hur stora succéer han måste lämna bakom sig.
Rickard Olsson i ”Vem vet mest” börjar likna Magnus Härenstam i ”Jeopardy” i sin aldrig sinande entusiasm.
”Konferensresan” på Kanal 5 är en besynnerlig blandning av lyteskomik och skruvad dokumentärfilm.
I kväll börjar det. ”Melodifestivalen” är över oss - gilla läget eller gå under. SVT1 kl 20.
Gå till toppen