Kultur

Serverade sanningar

Malin Waak ser utställningen "Hungry Planet" i Köpenhamn.

Utställningen “Hungry Planet” som visas i Runde Tårn till och med den 27 mars är ren folkbildning. Tydligt, pedagogiskt och underhållande formulerar den frågeställningar som är – eller åtminstone bör – vara på tapeten i varje västerländsk familj.
För att det är vi som är de riktiga svinen. Det råder det ingen tvekan om när man går runt och ser på den amerikanske fotografen Peter Menzels bilder. De serveras på ett sätt att man blir lätt illamående.
Sida vid sida hänger stora bilder av glada familjer från jordens alla hörn med den mat som de äter under en vecka uppdukad framför sig. Och kontrasterna är naturligtvis brutala.
Någon svensk familj finns inte representerad men däremot en tysk som får agera syndabock för hela vår världsdel.
Berget av korv, bajer, godis och andra “lækkerier” för sammanlagt över 3 000 danska kronor talar sitt tydliga språk när man jämför med den lilla hög av linser, potatis och lök för 7.38 som en stor familj från Dafur tvingas hushålla med under en vecka.
Att tänka på barnen i Afrika är när man inte äter upp sin mat har med andra ord inte blivit omodernt – tvärtom – och har man en tendens att hemfalla till ett för stort intag junkfood kan man ju påminna sig den intressanta sakupplysningen att den samlade vikten av amerikanernas avföring uppgår till 200 miljoner ton per år...
Nu vet jag inte helt vilka medel man har tagit till för att rädda den danska äran men de danska familjer som är representerade längs med ena väggen är rena under av ekologiskt medvetande och ödmjuka nöjen som svampplockning och torkning av äppleringar. Men, för all del, om detta är med för att staka ut en förändring, så låt gå.
Faktum är att både gourmetrestaurangen Noma (som bland annat serverar snöflingor) och de rikskända kockarna Camilla Plum och Claus Meyer deltar för att tvärvända utvecklingen till skandinaviska råvaror och respekt för våra årstiders skördar.
Men odlat i trädgårdstäppan eller skickat tvärsöver jordklotet spelar mindre roll när det gäller hur fruktansvärt mycket mat vi slänger varje år. Det är inget annat än kriminellt.
Om jag måste välja, faktiskt mer kriminellt än det tilltag som kvällstidningen Ekstrabladet gjorde sig skyldig till precis innan jul när de trängde in på den danska miljöministern Karen Ellemans (venstre) privata tomt och rotade igenom hennes sopor för att finna att hennes höjda pekfinger till den danska befolkningen vad gäller förbruk och sopsortering stod i bjärt kontrast till hennes egna vanor.
Däremot är det inte bara lagligt utan dessutom trendigt att samla tång, rötter, nässlor och bär. Fläder har folk redan fattat och det råder en närmast aggressiv stämning bland saft- och syltarna i Köpenhamnsområdet.
När jag flyttade hit 1994 planerade grannarna ett hönshus nere på gården – mitt på Vesterbro – kanske är det dags att ta upp förslaget igen. Vad gör man inte för att leva som man lär?
Utställningen är öppen varje dag mellan 10 -17 och information finns på www.hungryplanet.dk
Gå till toppen