Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Helsingborg

Mor och dotter öppnar förskola

På måndag öppnar Fantasia på Fredriksdalsskolan. En privat förskola med inriktning på drama och natur. Konceptet har väckt många positiva reaktioner, enligt verksamhetsansvarig Josephine Billving.

På måndag öppnar Josephine och Margareta Billving förskolan Fantasia. "När skol- och fritid frågade oss i somras om vi ville ligga i Fredriksdalsskolan var det bara att köra på, och på den vägen är det", säger en glad Josephine. På bilden: Margareta, Sophia, Ella, Josephine med Nellie i knät alla med efternamnet BillvingBild: Britt-Mari Olsson HD/NST
Tillsammans med sin mamma Margareta Billving har Josephine Billving i flera år haft planer på att öppna en förskola. Intresset och engagemanget har alltid funnits där.
– Det här är något vi verkligen brinner för. Det känns som om att en dröm äntligen förverkligas, säger Josephine Billving.
När de öppnar på alla hjärtans dag tar förskolan emot 30 barn i åldrarna ett till fem år. Målet är att Fantasia i framtiden ska ha kapacitet för drygt 100 barn.
– Det blir en blandning av helt nya barn som stått i kö och barn som tidigare gått i kommunala förskolor. Dessutom blir det barn från flera olika områden, självklart många från Fredriksdal men också från stan och Stattena.
I april ska allt vara färdigt i de nya lokalerna, och då kommer förskolan också att kunna ta emot fler barn. Målsättningen är att ha sju åldersanpassade avdelningar så att barnen får ut mesta möjliga av sin vistelse på förskolan.
– Nu när vi öppnar har vi bara två avdelningar, en renodlad småbarnsavdelning och en med de större barnen. Det kommer att fungera bra, vi har duktiga pedagoger.
När förskolan öppnar har den åtta anställda. Verksamheten kommer att inriktas på två saker: drama och natur. Josephine Billving säger att hon tror att barnen får ut mycket av den typen av pedagogik.
– Alla barn kommer från olika kulturer, och i dramat kan man mötas i dans, musik och rörelse.
Att även naturen ska vara en del av pedagogiken är en självklarhet för Josephine Billving. Hon säger att de ska vara ute så mycket som möjligt med barnen och tillbringa mycket tid på Fredriksdals friluftsmuseum.
– Det är viktigt att lära känna naturen. Att lära sig om återvinning och att lära sig om hur kretsloppet fungerar. Det kommer vi att sträva efter.
Enligt Josephine Billving har intresset för förskolan varit stort redan innan den öppnat. Många föräldrar har ringt och varit positivt nyfikna.
– Det känns väldigt roligt såklart, med tanke på att vi inte öppnar förrän på måndag.
Själv är Josephine Billving i grunden utbildad servicemanager och har en bakgrund som ekonomiansvarig för ett låsföretag i Höganäs. De senaste åren har hon varit hemma och tagit hand om sina två barn. Josephines mamma har jobbat i 33 år inom den kommunala barnomsorgen.
– Det känns bra att den erfarenheten finns där. Vi har pratat om det här i så många år jag och mamma, och nu blir det äntligen av.
Gå till toppen