Landskrona

Kronan kan få kafferosteri

Ett landskronabaserat kaffeföretag vill öppna eget rosteri och lager i företagsparken Kronan. Om allt går i lås kan det bli 15–20 nya arbetstillfällen.

Företaget International coffee systems ökar sin försäljning och vill starta ett eget kafferosteri. På kommunens bygglovsavdelning ligger en ansökan om etablering i företagsparken Kronan.
– Vi har funderat på det ganska länge, säger Ronald Gummesson, delägare i företaget.
Byggansökan handlar om rosteri och 1 500 kvadratmeter lager. Mellan 15 och 20 nya arbetstillfällen kan skapas. Men att det hamnar i Landskrona är inte helt klart.
– Vi ska först få ett ja från bygglovsavdelningen, sedan ska vi ta dialogen med italienarna. Jag förespråkar Landskrona, jag vill ha det här, säger Ronald Gummesson.
Italienarna. Det är företaget Filicori det. Det är deras kaffe International coffee systems säljer som ensam återförsäljare i Norden. Deras rosteri i Italien hänger inte med när försäljningen ökar.
– Att sälja är en sak, men kan man inte leverera blir man inte så långvarig, säger Ronald Gummesson.
Han är på väg att ordna ett kontrakt på 25 år, där företaget ska få rosta Filicoris kaffe i Sverige, förhoppningsvis i Landskrona.
– Det är här jag bor och här jag vill verka. Jag har fått grejor av staden under min egen uppväxt men också under mina barns uppväxt. Jag känner att jag har en skyldighet att ge något tillbaka.
Företagets kontor ligger i dag vid Bilprovningen. Där har de också ett litet lager, medan de hyr in sig på annat håll för att rymma den största delen av varorna.
Företaget har också kikat på etablering i Halmstad och Ljungby, men inte riktigt fastnat för det. Malmö har också varit aktuellt, men där är markpriserna betydligt högre.
International coffee systems säljer framför allt kaffe till kaféer och restauranger.
– Vårt uppsving beror nog på att det är en ny grej på marknaden. Inte kaffe i sig, det har funnits länge, men just det här kaffet, säger Ronald Gummesson.
Två veckor efter att denna artikel publicerades första gången hör International Coffee Systems vd, David Vrabl, av sig till redaktionen. Enligt honom handlar det inte om att rosta det italienska kaffet i Landskrona. I stället handlar det om att börja rosta det egna märket Walters kaffe här. Det rostas i dag i Danmark.
Gå till toppen