Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Landskrona

Läktare får ge plats för restaurang

I början på nästa vecka räknar Landskrona BoIS med att Västra Läktaren på Landskrona Idrottsplats ska vara ett minne blott. Då har den specialutrustade bandgrävaren tuggat ner läktaren och materialet sorterats och fraktats bort.

Västra Läktaren, som byggdes så sent som 2002, får vika för en restaurangbyggnad som ska kunna ta emot 250 ätande gäster. Ett projekt som kostar klubben 1,2 miljoner och som inte belastar skattebetalarna i kommunen med ett öre.
– Vi är tvungna att skapa utrymme för vår snabbt växande sponsorgrupp. I fjol hade vi 60 Guldsponsorer och redan då var vi trångbodda. I år har vi 80 Guldsponsorer och nu krävs det ordentliga utrymmen för ätande gäster inför matcherna, säger Lennart Andersson, styrelseledamot i Landskrona BoIS.
I och med att Västra Läktaren rivs så försvinner ett antal publikplatser. Men detta innebär knappast några problem menar marknadsansvarige Johan Nilsson.
– Vi kommer att få plats för 10 000 åskådare på de ordinarie läktarna och det bör räcka gott och väl. Vi har inte tangerat de siffrorna på många år. Dessutom får vi se det nya restaurangbygget som ett mellanspel i väntan på ny arena.
BoIS och Landskrona kommun har diskuterat denna lösning då Västra Läktaren ägdes av kommunen.
– Det var väl inte så mycket ordande, kommunen inser ju mervärdet i att Idrottsplatsen får en modern restaurang. Dessutom slipper man kostnaderna, säger Göran Andersson.
Det stora problemet var att bli av med den gamla läktaren.
– Vi hade den ute till försäljning men ingen enda klubb var intresserad. Sedan erbjöd vi den gratis om man bara plockade ner och forslade bort den. Men inget napp då heller. Det slutade med att vi fick betala för att få den riven, säger Göran Andersson.
Anledningen till att en endast nio år gammal läktare inte är av intresse för någon klubb i landet är konstruktionen. Betongläktaren med sin järnarmering är ålderstigen. I dag görs konstruktioner i stål som är lätta att ta ner och flytta.
Den nya restaurangbyggnaden kommer att bestå av flera små moduler som sammanfogas till ett bygge på 350 kvadratmeter med en fasad på 30 meter mot planens kortsida.
– Det blir snyggt med glas så de ätande gästerna kan se planen därifrån, säger Johan Nilsson.
Göran Andersson är nöjd med den lösning BoIS fått till.
– I stället för att köpa in modulerna dyrt med hög kostnad direkt har vi via Försäljnings AB, som ägs av klubben, leasat dem på fem år. Efter leasingtiden är modulerna våra och vi kan sälja dem förhoppningsvis till mycket bra pris. Kostnaden för leasingen ligger runt 1,1 miljoner, säger han.
Restaurangen är öppen matchdagar för sponsorer och medlemmar. Det krävs förhandsbokning för att äta då man måste ha namn på gästerna
– Detta har med alkoholrättigheterna att göra. Restaurangen blir således inte öppen för alla och inte i veckorna utan enbart matchdagar.
Anpassningen till den nya tiden med en växande kravlista från både förbund och sponsorer ligger förstås bakom detta projekt.
– Vi behöver våra sponsorer och det kommer snart betydligt tuffarekrav från Uefa. Redan 2014 måste vi bygga om hela Idrottsplatsen om vi ska behålla vår superettanplats. Där finns nya krav på utrymmen för press, funktionärer med mera, säger Göran Andersson.
– Går vi upp i allsvenskan krävs en ombyggnad redan 2012, tillägger han.
Gå till toppen