Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Rakt in i hjärtat

Diana Holmberg har sett Öresundsteaterns pjäs "Ska du ha stryk ditt jävla pucko!".

Lilla Öresundsteatern i Landskrona har med Ska du ha stryk ditt jävla pucko! skapat ett stycke hårt slående och effektiv bruksteater som går rakt till solar plexus – och hjärtat.
Sett så här är det mycket enkelt, det handlar om hur vi tar hand om barn med problem. Eller inte tar hand om dem. Och det presenteras så enkelt med Per Ullberg på scenen i två skepnader. Han berättar sin historia mot en fond som består av en stort uppförstorad bild på honom själv som barn, en åttaårig Per som kikar ut mot oss, avvaktande, en unge som redan haft tråkiga erfarenheter. Barnet är alltid närvarande, våra blickar dras till honom.
Bilden på lille Per är uppdelad på tre skärmar som flyttas runt för att skapa olika scenerier. Till det kommer väl vald musik. 
Den vuxne mannen dyker först upp i rånarluva, med pistol och adrenalinstressat kroppsspråk, en blixtbild på vad det blivit av barnet som hade svårt för bokstäverna "men kunde alla bokstavskombinationerna" – adhd, damp och så vidare. Han berättar om oförstående vuxna och "kamrater" som inte lyssnar, inte hör, om hur omgivningens bild av pojken, bristen på engagemang, förståelse och, inte minst, respekt går in i honom och blir till självförakt, om hur barnet hittar en väg till "respekt" i våldet. Analysen är glasklar, det som riktades inåt vänds utåt. Ett nytt språkbruk döljer smärtan och rädslan, begraver den ett tag: "backa aldrig för då är du körd, en loser!" Våld, alltså.  
Per Ullberg har skrivit ett supereffektivt manus som börjar och slutar vid en vändpunkt som visar sig bära på hopp, om än i blåljusets kalla sken. Han och regissören Anders Kungsman, som är den andra halvan av Öresundsteatern, har valt en expressiv, ibland karikerande spelstil för denna utagerande och reflekterande gestalt, den vuxne med det sårade barnet inuti sig.
Våldsscenen som blir berättelsens vändpunkt spelas som mim i slow motion och Ullberg vänder sig ibland direkt till publiken med frågor.
Det är effektivt och engagerande och bör kunna leda till en livlig debatt under de samtal med en representant för Stödcentrum för unga brottsoffer som skolföreställningarna ska avslutas med.

Ska du ha stryk ditt jävla pucko!

av Per Ullberg
Regi: Anders Kungsman
Medverkande: Per Ullberg
Offentliga föreställningar på Öresundsteatern i Landskrona den 26 februari och 5 mars
Spelas t o m 22 mars.
Gå till toppen