Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Sänkt skatt sannolikt redan 2012

Både löntagare och pensionärer kan hoppas på nya skattesänkningar redan nästa år. Sveriges ekonomi är på väg mot historiskt starka siffror i finansminister Anders Borgs senaste prognos.

Borg konstaterade att den svenska ekonomin nu är inne i en stark återhämtning.Bild: Bertil Ericson / SCANPIX
Anders Borg (M) älskar att mana till försiktighet med prognoser och statskassan. Men på torsdagen hade han svårt att hålla igen.
– Jag är väldigt nöjd. Det här är en historisk händelse, sade han.
Prognosen för BNP-tillväxten skrivs upp rejält och arbetslösheten ser ut att bli betydligt lägre än vad regeringen trodde i höstas. Borg spår nu att Sverige om några år kan vara tillbaka på 80-talsnivå när det gäller öppen arbetslöshet, det vill säga runt tre procent. Och det utan hög inflationstakt.
Redan i år kan Sveriges offentliga finanser vara i balans eller ha överskott. Det innebär pengar i statskassan för reformer.
Borg uppgav först att en "betydande del" av valmanifesten kan komma att genomföras redan under 2012. För säkerhets skull lade han lite senare till "och 2013".
Finansministern ser gärna ytterligare ett steg i jobbskatteavdraget och halverad restaurangmoms, eftersom han menar att det leder till fler jobb. Även utbildningssatsningar kan behövas, enligt Borg. Han nämnde också sänkt skatt för pensionärer.
De reformerna finns i valmanifestet som "ambitioner". De bedömdes tidigare kunna förverkligas först i slutet av mandatperioden. Nu pekar Borg på att det också kan vara lämpligt att genomföra dem tidigare för att inflationsrisken anses låg.
Men regeringspartiernas önskelistor ser olika ut. Kristdemokraternas ledare Göran Hägglund menar att sänkt skatt för pensionärer måste komma först. Folkpartiets ekonomisk-politiske talesman Carl B Hamilton vill avskaffa värnskatten och sänka kapitalskatten. Det finns dock inte med i valmanifestet.
– Vi kom inte heller överens om sju procents BNP-tillväxt. Vi måste anpassa oss till ekonomins utveckling, säger han och syftar på rekordsiffran över tillväxten sista kvartalet 2010.
Prioriteringarna avgörs i budgetförhandlingar i slutet av sommaren. Redan inför den ekonomiska vårpropositionen i april finns tryck på mer pengar till järnvägen.
Finansminister Borg tror att risker för obehagliga överraskningar fram till dess minskat. Snarare handlare det om att prognoserna kan behöva justeras i positiv riktning. Först på medellång sikt ser Borg hot och det kommer från bankerna. Hög tillväxt och låg ränta kan skapa bubblor i det finansiella systemet, varnar han.
– Vi måste vidta åtgärder för att dämpa skadeverkningar som den sektorn kan bidra med i nästa lågkonjunktur.
Även Socialdemokraternas Tomas Östros glädjer sig över siffrorna, men påminner om att 400 000 människor är arbetslösa i dag.
"Sverige behöver en politik för full sysselsättning. Det är en farlig strategi att lita på att konjunkturen ska klara att pressa ner arbetslösheten", skriver Östros i en kommentar.
Gå till toppen