Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Nya Olympia ska ta fart direkt

HIF vill sätta full fart med att bygga om Olympia, men räknar inte med att bli rik på en modern arena. Sporten kan nu visa hur nybygget ska se ut.

Man brukar prata om scenförändring. Begreppet stämmer minst sagt in på planerna för Helsingborgs fotbollsscen Olympia. Sporten kan i dag presentera arkitekten Jonas Carlströms (JKAB Arkitekter) skisser över Olympia i dags- och strålkastarljus. Carlström är själv hängiven HIF-anhängare och har stått bland supportrarna på södra läktaren.
På uppdrag av HIF har han nu fått vara med och förändra sin favoritarena. Arbetet är så pass färdigt att det redan visats för sponsorer, medlemmar och ledande politiker i staden. Snart ska även supportrarna få yttra sig om planen.
– Vi har besökt arenor i Hamburg, Malmö, Stockholm och Kalmar. Utöver det har vi hämtat information från arenor över hela världen. Dessutom har vi varit i kontakt med stora eventföretag som driver arenor ibland annat Tyskland och Frankrike, säger Paul Myllenberg, klubbdirektör i HIF.
För snart 15 år sedan kunde HIF skryta om den modernaste fotbollsarenan i landet. Men under de senaste åren har Olympia halkat långt ner på listan över de häftigaste arenorna i landet. Arbetet med att ta fram en ombyggnadsplan startade redan för ett år sedan. I dag brinner det i knutarna på Olympia. Förutom att bekvämligheten på dagens arena är eftersatt så väntar en ny regel för arenorna i allsvenskan, superettan och damallsvenskan från och med 2014. Antalet ståplatser får då uppgå till maximalt 20 procent.
Utan ombyggnad skulle Olympia med de nya reglerna få ta in endast drygt 12 000 åskådare. Detta är ett av huvudargumenten från HIF-håll när stadens politiker ska övertygas.
Vilka blir då de stora förändringarna för besökarna om planen går igenom?
* Alla staket runt anläggningen tas bort. Miljön utanför Olympia är den första förändringen som möter besökaren.
* Antalet sittplatser på arenan utökas.
* Åskådaren skyddas från vind och regn till skillnad från idag.
* Fler försäljningsställen, restauranger, kiosker och pubar där man kan umgås före, under och efter match.
* Fler och mer tillgängliga toaletter.
Tanken är att den nya arenan ska ta in lika mycket publik som i dag (16 500).
– Frågor som vi kommer att ställa oss är om vi kan bygga om samtidigt som den allsvenska säsongen, eller om ombyggnaden skall ske i etapper vintertid. Först måste vi ha ett beslut om ombyggnad, säger Paul Myllenberg.
HIF ser framför sig en arena som genererar mer intäkter.
— Vi förväntar oss ökade intäkter från försäljningen på arenan. Med större bekvämlighet, mer försäljningsställen och bättre logistik kan vi öka vår omsättning. Det visar erfarenheten från andra nybyggda arenor, säger Myllenberg.
I slutändan räknar han ändå med ett nollsummespel för föreningen.
— Om vi ökar omsättningen så ökar vi också vår betalningsförmåga. Vi räknar inte med att göra någon större ekonomisk vinst på en ombyggd arena. Den egentliga vinsten ligger i att publiken får en bättre komfort och Helsingborgare får en modern anläggning.

Arenagruppen

De sitter med i arenagruppen: Claes Ohlsson (ordförande i HIF), Paul Myllenberg (klubbdirektör i HIF), Bo Henriksson (tidigare i HIF-styrelsen), Michael Zetterman (ägare av Kronosund fastighets AB), Lars Jongård (JKAB Arkitekter) och Bo Jönsson (fastighetsansvarig vid Aller).

Läktare för läktare

Här är de stora förändringarna på de olika läktarna, enligt Paul Myllenberg.
–  Utan ombyggnad kan vi tvingas spela i Malmö i Europaspelet, säger han.
Huvudläktaren
Får en ny restaurangdel, moderna mediafaciliteter och utrymmen, samt uppgraderas till UEFA-standard så att U-landskamper och gruppspel i Europa kan spelas på Olympia. Det handlar bland annat om större omklädningsrum, domarerum, rum för dopningstest med mera.
Östra läktaren
Även östra läktaren får en lounge där man kan äta och dricka. HIF:s administration, omklädningsrum, gym och andra utrymmen för den dagliga verksamheten placeras på första våningen i denna läktare.
Södra stå
Supporterbar för fansen att samlas i före matcherna.
Norra stå
Läktaren närmast IH konverteras till sittplats. Bortaklacken får ny ståplats och blandas inte med hemmapubliken, en ökad säkerhet för alla.
Gå till toppen