Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Fortsatt rättvisemärkt stad

Landskrona stad får fortsätta att vara en rättvisemärkt stad under 2011, en så kallad Fairtrade city. Det står klart efter Faritrade Sveriges konferens i Stockholm i torsdags.
– Jag tycker det är viktigt. Det här med Fairtrade city är inget projekt eller temporärt i mina ögon, utan ett ställningstagande för att tala om att vi är en medveten stad som bryr oss om etiska och hållbara frågor, säger Thorsten Karlén, samordnare i styrgruppen för Fairtrade city Landskrona.
Staden blev diplomerad i september. För att fortsätta vara en rättvisemärkt stad måste styrgruppen varje år bevisa att arbetet går framåt.
– Den 8 februari tog Landskrona stad ett inriktningsbeslut om att staden genom livsmedelsavtalen ska arbeta för att kaffe, te och bananer är rättvisemärkta, och att vi ska öka vår andel etiskt märkta produkter i konsumtionen, säger Thorsten Karlén.
Under 2010 köpte kommunen kaffe för 634 000 kronor. Av dem gick 431 000 till rättvisemärkt kaffe. 6 procent av teet är rättvisemärkt, 5,3 procent av bananerna.
– Fairtradeorganisationen tycker att vi ligger bra till, vi har bara varit Fairtrade city i några månader.
Under året kommer kommunens styrgrupp att genomföra en rad aktiviteter. Kommunen har redan samarbetat med Ängelholm – som också är en rättvisemärkt stad – på turist- och resemässan i Malmö. Även karnevalen kommer att få en rättvis prägel, då de fikaställen som sköts i karnevalens regi kommer att servera rättvisemärkt kaffe.
– Syftet över huvud taget är att göra en god gärning och att producenter i tredje världen ska erbjuda skäliga arbetsvillkor och skälig betalning för människors arbetsinsats. Sedan kan vi dra nytta av det pr-mässigt också, att visa att frågan är viktig för oss i Landskrona, säger Thorsten Karlén.
Gå till toppen