Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Youtube-maraton med sporternas musik

Den här helgen drar allsvenskan igång. Ni vet hur det är. Olika idrottsgrenar kräva olika musik. Musik som kännetecknar själen hos fotboll går automatiskt inte lika bra ihop med exempelvis bowling. Nöje har gjort ett försök att reda ut vilken musik som passar bäst till ett antal sporter.

Bild: Erik Nylund
Fotboll
Happy Mondays, britpopband som Oasis
Det är inte bara så att engelska rockstjärnor gillar fotboll, vilket de gör. Det är också så att känslan för traditioner är liknande.
Happy Mondays var så inspirerade av Beatles att de döpte en låt till "Desmond" (från Beatles-låten "Ob-la-di, ob-la-da"). Noels och Liams interna slagsmål påminde om Millwall Bushwackers klassiska uppgörelser med Leeds United Service Crew.
Skidor, längd
Bathory, viking metal
Inte olikt vikingarna som rodde sina långskepp över oceanerna med is i skäggen testar sig längdskidåkarna mot elementen och sig själva. Träningspassen är långa, många och mörka, som något av spåren på Bathorys "Blood Fire Death", men precis som dessa saknar de inte heller en naturnära, nästan primal, skönhet. Den närmast mytologiska traditionen, baserad på legendariska prestationer av åkare som Mora-Nisse, Gustav Vasa och, tja, Gunde Svan, har drag såväl av asatro, nietzscheansk övermänniskodyrkan som tidigkristen självutplåning.
Cricket
Belle & Sebastian, skotsk pop
Skotsk pop domineras av skirt klingande gitarrer, underbar stämsång och soliga harmonier, men i texterna döljer sig sedan krossade hjärtan, mänsklig förnedring och alkoholdränkta kärleksstunder. Det perfekta soundtracket till en sport där man bryter för te, har speluppehåll när det regnar och gärna klär sig i vitt, men där det idylliska inte riktigt lyckas dölja sex-, drog- och rasismskandaler.
Tennis
70-tals porrfilmsmusik
Maria Sharapova, Ana Ivanovic och andra har inte bara förändrat tennis-dammodet som numera är mer att likna vid Sports Illustrateds baddräktsnummer. De har också förändrat tennisens ljudbild. Tänk bara på Andre Agassis lätta erotiska väsande och Maria Sharapovas explosiva tonande falsett. Montagen finns redan på Youtube.
Boxning
Pompös melodiös hårdrock
1981 ringde Sylvester Stallone upp Jim Peterik i gruppen Survivor och undrade om han kunde tänka sig att fixa en låt till ”Rocky III”. Nåt med puls, sa Sly. Han skickade över en kopia av filmen till Jim och hans låtskrivarkollega Frankie Sullivan. När Apollo Creed mot slutet av rullen tjoade ”Rocky, you gotta keep the eye of the tiger! Eye of the tiger, man, c’mon!”, vände sig Jim till kollegan och sa: ”Det där är världens bästa låttitel!”
Sedan dess finns det finns inte en enda boxningsarena i världen där det inte vid något tillfälle spelats antingen Bill Contis Rocky-tema eller Survivors ”Eye of the tiger”.
Bordtennis
Charlie Parker, be-bop jazz
Vid de 274 cm långa och 152,5 cm breda borden spelas med hjälp av en 2,7 gram lätt boll en av de snabbaste och mest intrikata bollsporter som finns. Den utövas av extremt fokuserade idrottare med ekvilibrism och improvisationsförmåga som främsta signum. För detta krävs känsliga konstnärssjälar som ständigt befinner sig vid en avgrund. Vilket också kan ses som den naturliga kopplingen mellan Charlie Parkers heroinmissbruk och JO Waldners spelmissbruk.
Ishockey
AC/DC och allehanda arenarock
Ishockey ses inte sällan som den vulgära och högljudda släktingen från landet som stövlar in berusad på festen och överröstar alla andra. När intaget av rusdrycker ökar under kvällen ger sig kusinen från landet ofelbart i kast med att sköta stereon och påbörjar ett brutalt överutnyttjande av Opus ”Life” samt Queens ”We will rock you”. Som han givetvis sjunger med i.
Bowling
Techno
Producenten Derrick May har en gång försökt förklara techno med uttalandet ”Musiken är som Detroit, ett totalt misstag. Det är som om George Clinton och Kraftwerk sitter fast i en hiss." Han skulle också ha kunnat beskriva bowling med samma ord. I en sport där den ultimata prestationen alltid är given på förhand – tolv strikes på raken ger maximala 300 poäng – är det monotona och evighetslånga beatet det självklara soundtracket.
Cykling
Pink Floyd och annan psykedelisk rock
Efter femton mil på franska bergsvägar måste man undra vad en cyklist tänker på. Något meditativt utan tvekan. Något som vidgar sinnet och får hjärnan att släppa tankarna på pedalerna, kedjan och hjulen som nöter asfalt. Nånstans där inne i huvudet på cyklisterna måste det pågå ett femtonminuterslångt Yes-epos eller så sitter det en Arthur Lee från Love på axeln och visksjunger ”And I will be alone again tonight my dear”.
Vilket, vid närmare eftertanke, också kan förklara varför dopning är så utbrett inom sporten.
Gå till toppen