Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Sport

Marcus en glidare som har stenkoll

Hans jobb är att ha stenkoll på anfallarna i allsvenskan. I övriga livet är det mer si och så. – Jag flyter mest med, säger Marcus Nilsson.

I dag gör Marcus Nilsson sin tredje raka allsvenska premiär med HIF. Det är han och Christoffer Andersson ensamma om i dagens trupp.
Den allsvenska debuten minns han väl. Det var i hemmamatchen mot Elfsborg den 1 maj 2007.
— Jag var väl fjärde eller femte alternativet då. Men jag hade tur som fick chansen när andra vad skadade.
Marcus var 19 år. Han minns att nerverna var utanpå tröjan när han ställde sig bredvid Fredrik Björck.
— Man reagerade när det skreks på läktarna. Vid den tiden läste jag också olika forum på nätet. Jag tog åt mig när någon skrev hur dålig jag var. Nu bryr jag mig inte alls vad folk tycker.
I november samma år (inför matchen mot Galatasaray i Uefa-cupen) skadade han korsbandet på träningen och var borta i flera månader.
— Sen hamnade jag på bänken och jag vet att HIF var osäkra på mig. Jag var aktuell för flera klubbar i superettan, bland annat Landskrona BoIS, minns Marcus.
I stället skulle han och Joel Ekstrand komma att bilda ett väloljat mittlås i HIF.
— Det fanns ingen uppdelning mellan oss, båda gjorde allt. Han var bättre på fötterna och jag på huvudet. Många sa att Joel var speluppläggare, men det var han verkligen inte. Även om han var duktig på det så fanns det matcher när jag skötte merparten av uppspelen.
Han har hyfsad koll på sin egen karriär. Det är mer tveksamt när det kommer till det vardagliga. För bara några dagar sedan visste han till exempel inte att premiären skulle spelas just i dag.
— Det är väl en typisk grej hos mig och att jag har dålig koll på saker kan man lugnt säga. Min tjej klagar på det, liksom mina lärare jag hade i skolan. Jag bara flyter med.
Flickvännen Elin pluggar i Österrike. Förhållandet på distans fungerar bra. På fritiden hänger han i stället med kompisarna från Rydebäck och lagkompisar som Ardian Gashi, Rasmus Jönsson och Alexander Gerndt.
– Vi brukar fika och spela kort. Och så är vi rätt töntiga, vi spelar en hel del nätverksspel på datorn.
Samarbetet med nye backkompisen Peter Larsson fungerar allt bättre och att de är lika till spelstil är inget som bekymrar honom.
– Vi är båda hårda i duellerna och bra på huvudet. Skillnaden är väl att han hörs mer. Han är också noga med att vi ska vara samlade i boxen vid inlägg. Han vill att vi ska hålla ihop. Det var kanske inte min och Joels starkaste sida.
Bossar han mycket?
– Ja, men det är positivt. Jag måste snacka och skrika mer. Jag gör det på matcherna, men det kan bli ännu mer.
Peter Larsson står tillsammans med Rasmus Jönsson och Johan Eiswohld och tittar genom fönstret ut på Olympia. Blickarna stavas längtan.
— Mackans styrka är snabbheten och fysiken. Det är det han lever på, precis som jag. Han har en helt okej fot också. Vi kommer dela på det mesta där bak, säger Peter Larsson.
Larsson & Nilssons första uppdrag blir att stänga vägen för Mjällbys målfarliga anfallare Mostapha El Kabir och Marcus Ekenberg.
De tillhör inte "Mackans" favoriter, tvärtom.
— De är nog de värsta att möta i allsvenskan. De är jätteduktiga, men de springer runt och snackar alldeles för mycket skit. El Kabir kör rätt mycket med fula efterslängar också. De lägger för mycket energi på det.
I fjol blev det rätt heta dueller där Joel Ekstrand blev utvisad i bortamatchen.
Ekstrand ja. Det blev han som "hann" ut i Europa först av de båda.
— Joel gjorde tre stabila säsonger och det kom ett bra bud. Det är klart att jag funderar själv. Eftersom jag blev knäskadad tidigare är jag bara inne på mitt tredje år som ordinarie.
I dag gör han sin 69:e allsvenska match. I fjol kom hans två första mål i högsta serien och om han fortsätter prestera bra så hoppas han att chansen kommer.
— Det har inte kommit några konkreta bud. Visst har det varit klubbar och tittat på mig, men inte mer.
Vilka?
— Holländska, tyska... någon klubb i Championship i England också. Men det ska mycket till innan en klubb lägger upp en massa pengar för en mittback från allsvenskan.
Proffslivet utomlands är inget han tänker på, säger han. England, Italien och Spanien lockar. Kanske Holland.
Kontraktet med HIF sträcker sig till sommaren 2012. En uppdatering av avtalet har inletts, avslöjar han.
– Först sa jag att jag inte vill skriva på, för jag skulle kunna sticka till sommaren eller vintern. Har jag ett mångårigt kontrakt blir jag dyrare för klubbarna. Och hur attraktiva är mittbackar från allsvenskan?
Skulle du kunna gå som Bosman?
– Nej, det vill jag absolut inte. I så fall är det bättre att skriva på för ett år i taget. HIF vill ju få bra betalt för oss unga och det är deras sätt att bli en större klubb. Drömscenariot för mig är att både jag och HIF får betalt.
Ardian Gashi kommer förbi och vill låna bilen.
— Tar du ut pengar till mig också? frågar Marcus.
Kortspelsskulden till Gerndt, Gashi, Jönsson, Andersson och Lindström är nämligen uppe i tusenlappen.
Då är det kanske bra att Markus Holgersson fått "Mackan" att börja läsa ekonomi.
– Vi har sökt in på Kalmar högskola för att läsa på distans.
Nu väntar några mil i buss och ännu fler bortspelade slantar innan det är dags.
– Nu har den härliga känslan kommit, den som man gått och väntat på hela vintern. Det kommer pirra i magen innan matchen, lite nervöst men kul.

HIF:s mittbackar de fem senaste premiärerna

2006 Andreas Jakobsson/Andreas Granqvist (2-4 Hammarby (borta).
2007 Samir Beloufa/Fredrik Björck (1-2 Halmstad borta).
2008 Andreas Granqvist/Joel Ekstrand (3-0 Sundsvall borta).
2009 Joel Ekstrand/Marcus Nilsson (1-0 IFK Göteborg hemma).
2010 Joel Ekstrand/Marcus Nilsson (1-0 BP hemma).

De har han spelat med i HIF:s mittlås

Fredrik Björck, Oscar Rönningberg, Andreas Jakobsson, Samir Beloufa, Leandro Castan, Joel Ekstrand, Andreas Granqvist, Erik Wahlstedt, Hannu Patronen, Joseph Baffo, Fredrik Liverstam, Markus Holgersson och Peter Larsson.

Gå till toppen