Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Lasarettet vill rensa bort gamla skelett

Helsingborgs lasarett vill rensa bort gamla skelett ur garderoben och vänder sig nu till Socialstyrelsen för att få hjälp med begravning.

På röntgenavdelningen på Helsingborgs lasarett finns människoskelett som användes innan plastskelett gjorde dem onödiga som medicinska referenser.
– Vi har skelett och vi vet inte varifrån det kommer. Vi finner det dock oetiskt att ha det kvar i en kartong i våra samlingar, säger överläkare Torbjörn Ahl, enhetschef på röntgenavdelningen på Helsingborgs lasarett.
Skelettet kan vara donerat för forskning, men det kan också härröra sig från gammal illegal skeletthandel.
– Av skelettets storlek att döma kan det komma från ett asiatiskt land, säger han.
Men mycket mer än så vågar Torbjörn Ahl inte säga.
Och nu ligger det gamla skelettet och delarna i kartonger på röntgenavdelningen. Vittrar sönder och samlar damm.
– Vi har kontaktat Socialstyrelsen, länsstyrelsen, Riksantikvarieämbetet med flera för att få råd om hur vi ska gå vidare, säger Torbjörn Ahl.
För lasarettets del handlar det först och främst om att ta hand om skelettet på ett värdigt sätt.
– Att slänga delarna på soptippen är otänkbart. Vi måste istället titta på möjligheten med begravning på särskild anvisad mark eller att hitta andra lösningar, säger han.
En eventuell begravning bör, enligt Torbjörn Ahl, vara helt befriad från religiösa inslag.
– Vi vet ju inte vilket religion de tidigare tillhörde.
Skelett har funnits på röntgenavdelningen på Helsingborgs lasarett under många år
– Äldre kollegor har berättat att såna kunde köpas så sent som på 1960-talet. Vårt exemplar kan vara betydligt äldre, säger han.
Torbjörn Ahl menar att den här frågan är principiellt viktig då det i landet förmodligen finns många skelett efter människor som använts i utbildningen på institutioner, sjukhus och skolor.
– Därför är det nu också viktigt att det tas fram riktlinjer för hur vi på ett värdigt sätt ska kunna gå vidare. Inte minst då det gäller formerna och tillstånd för en begravning, säger han.
Gå till toppen