Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Nej till vänort upprör palestinier

Socialdemokraterna i Landskrona röstade nej till Vänsterpartiets förslag om att utreda vänortssamarbete med ett flyktingläger i Libanon. Det har orsakat ilska och besvikelse bland palestinier i staden.

Den 28 mars skulle kommunfullmäktige besluta om att omarbeta policyn för stadens internationella samarbete. I samband med det föreslog Vänsterpartiet att Landskrona skulle utreda möjligheten att bli vänort med det palestinska flyktinglägret Shatila i Libanon.
Men Vänsterpartiets förslag gick inte igenom. Alla andra partier röstade nej. Även Socialdemokraterna – vilket har skapat irritation bland annat inom den palestinska föreningen Grupp 194.
I en insändare uttrycker Grupp 194 och två andra muslimska Landskronaföreningar missnöje med Socialdemokraterna, som man menat utgett sig för att stödja föreningarnas intressen bland annat i palestinafrågan. "Kom inte först krypande till oss palestinier för att sedan, när valet är undangjort, springa och stämpla mot oss och politik som har bevågenhet. Så uppstår ingen vänskap", skriver föreningarna.
– Vi trodde att Socialdemokraterna stod på vår, palestiniernas, sida, i kampen mot ockupationen. Att Socialdemokraterna röstar likadant som Sverigedemokraterna i den här frågan är helt otroligt, säger Ali Hadrous i föreningen Grupp 194.
Enligt honom är missnöjdheten stor just nu bland Landskronabor med palestinskt ursprung.
– Flera som jag har pratat med ångrar att de röstade på Socialdemokraterna, säger Ali Hadrous.
Ali Hadrous tror att ett vänortssamarbete med Libanon skulle vara en symbolisk gest med potential att förbättra relationerna mellan palestinierna och de infödda svenskarna i Landskrona.
– Jag tror att det skulle bidra till att förbättra integrationen, säger han.
Varför tror du att Socialdemokraterna röstade nej till förslaget?
– Jag tror att det berodde på att de inte fick så många röster i valet från de områden i Landskrona där det bor många palestinier.
De vill hämnas?
– Ja, de vill göra oss besvikna.
Men enligt det socialdemokratiska kommunalrådet Niklas Karlsson finns absolut inga sådana motiv.
– När det gäller Israel-Palestinafrågan står vårt parti för samma politik som på Olof Palmes dagar. Vi benämner det fortfarande som Israels ockupation, till exempel, säger han.
Han säger att Socialdemokraterna skulle kunna tänka sig att stödja ett vänortssamarbete med Libanon.
– Anledningen till att vi röstade nej var att förslaget inte var berett. Vänsterpartiet lade fram det på fullmäktige utan att informera oss innan, därför ser jag det som ett utspel från deras sida, för att vinna röster i dessa välargrupper.
Men det var ju inget förslag om att inleda ett vänortssamarbete utan bara om att utreda möjligheterna för det? Varför kunde ni inte ställa er bakom det?
– Vi kan inte rösta ja till ett förslag som vi inte vet något mer om än vad Vänsterpartiet lade fram på mötet. Hade de varit intresserade av att få ett brett stöd för förslaget borde de ha förankrat det hos oss innan.
Kommer S i Landskrona att driva frågan om en palestinsk vänort?
– Om det blir med just en palestinsk ort återstår att se. Vi vill utveckla vänortssamarbetet, men jag tycker att vi bör ta ett brett grepp och titta på olika möjliga orter, bland annat utifrån vilka nationaliteter som finns representerade i Landskrona.
Cecilia Mattsson (V) är gruppledare för den vänsterpartistiska fullmäktigegruppen. Hon säger att tidsbrist låg bakom att förslaget inte förankrades hos Socialdemokraterna före mötet.
– Men sedan är det också så att vi inte alltid informerar om vilka förslag vi ska lägga, det gör inte Socialdemokraterna heller. Man är fri att rösta som man vill ändå. Men vi kommer att återkomma med en motion i frågan, säger hon.
Gå till toppen