Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Halalkött serveras på skolorna - utan någon information

På nästan alla kommunens skolor och förskolor serveras då och då halalslaktad kyckling. Enligt Kronfågel är det enda som skiljer från vanlig slakt att processen omges av religiösa ritualer. Men kommuninvånarna får ingen information om att köttet de äter kommer från religiöst slaktade djur.

Halalslaktat kött serveras på i stort sett alla kommunens skolor och förskolor och dessutom på Fröjdenborgs dagcentral och kommunens servicehus. Det handlar om kycklingprodukter som kycklingbullar, kycklingbugare, kycklingwok, salladskyckling och kycklingfilé.
Men någon information om att köttet är halalslaktat ges inte, enligt kommunens kostchef Charlotte Hansson.
Borde inte barnen och pensionärerna få veta när de äter halalslaktat kött?
– Det är mycket möjligt. Men det har inte varit ett önskemål.
Men de kanske inte känner till att köttet kan vara halalslaktat?
– Så kan det vara. Men de har inte heller ställt frågan om vem som är leverantör eller vilket land köttet kommer från. Det är många frågor man kanske inte tänker på att ställa men som vi kan svara på om vi får dem.
Enligt muslimsk tradition skall slakt av djur följa en föreskriven rituell metod för att köttet skall bli halal, det vill säga tillåtet. Men varken på skolor i Landskrona där inte går några elever som är muslimer eller på skolor där det går många muslimer, ges information om när köttet som serveras är halal.
De barnen kanske skulle vara intresserade av att få veta att det finns?
– Det är mycket möjligt.
Enligt Charlotte Hansson är det inte någon som har efterfrågat halalslaktat kött och kostavdelningen gör heller ingen särskild beställning av halalslaktat kött. Att det serveras på kommunens skolor, förskolor och servicehus är istället en helt ekonomisk fråga. I samband med den regelbundna livsmedelsupphandlingen ställer kostenheten ett antal kvalitetskrav. De företag som bäst anses uppfylla kraven och som dessutom är billigast får leverera produkten. Att kycklingbullarna och kycklingburgarna är halal blir en sidoeffekt.
– Vi köper in det som en av alla andra kycklingprodukter. Vi har ställt krav på att produkten till exempel ska väga ett visst antal gram eller vara marinerad eller ha en viss fetthalt. Sedan är det priset som avgör, det billigaste vinner. Vi har inga krav på halalslaktat kött i Landskrona stad, säger Charlotte Hansson.
De halalslaktade kycklingprodukter som serveras i Landskrona levereras av Lantmännen Kronfågel. Men Kronfågel halalslaktar inget själv utan produkterna, som är av märkena Danpo, Chicky World och Ivars, kommer från kycklingar som är uppfödda och slaktade i Danmark.
Och enligt Jenny Fridh, som är informationschef på Kronfågel, är det egentligen ingenting mer än det rent rituella som skiljer slaktmetoden från den som tillämpas i Sverige.
– Djuren bedövas innan, fast det inte är något lagkrav i Danmark. Vi gör det ändå. Sedan finns det en del formalia omkring, som att den som står vid bandet ska vara en trogen muslim, godkänd av ett trossamfund och att producentbandet ska vara vänt mot Mecka. Han som jobbar vid bandet läser en bön varje gång det bli stopp i produktionen, förklarar hon.
Kommunstyrelsens ordförande Torkild Strandberg (FP) tycker att det ligger på vars och ens eget ansvar att informera sig om vad man äter.
– Om man har en väldigt stark principiell hållning att man inte vill äta halalslaktat kött, då ska man också ställa frågan, säger han men tillägger att han inte har något emot att information om att maten är halal ges. Men i så fall ska informationen även omfatta andra saker som hur och var den är producerad.
– Halalslaktat är tillåtet att sälja och köpa så det handlar om ifall man har några principer för vad man äter eller inte. Jag har inga problem med att man informerar, men man måste ta ett bredare grepp.

Religiös slakt

Både vid halalslakt som föreskrivs inom islam och kosherslakt som föreskrivs inom judendomen används skäktning som metod.
Skäktning innebär att djuren avlivas genom att halspulsådrorna skärs av med kniv, utan att det bedövas först.
Idag är metoden förbjudna i flera länder, bland annat Sverige, med hänvisning till djurskyddet. Men eftersom el-bedövning före slakt accepteras av många av världens muslimer är det ändå möjligt att halalslakta kycklingar och får i Sverige.
Inom kosherslakten accepteras inte bedövning före avblodning och därför sker ingen sådan slakt i Sverige.
Gå till toppen