Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

SD vill ha bort religiöst slaktat kött

Sverigedemokraterna i Landskrona kräver nu i en motion ett totalstopp för inköp och servering av kött från halal- och kosherslaktade djur inom stadens verksamheter. Man menar att djuren utsätts för onödigt lidande i samband med slakten.
Bild: Fredrik Johansson HD/NST
– Det är olagligt med halalslakt i Sverige. Men när man köper in djur som är slaktade i andra länder kringgår man lagen och gör den svenska djurskyddslagen tandlös, säger Stefan Olsson (SD).
Men enligt Kronfågel är det enda som skiljer den här slakten från en icke-halal svensk slakt att man har en religiös ceremoni?
– Jag tror inte mycket på det, då hade det inte behövt heta halalslaktat kött heller. De har inte bara med tillbedjan att göra.
Är ni emot för att det är en muslimsk tradition?
– Nej, det har med det djuretiska att göra. Man går inte heller ut och informerar om att det är halalkött som serveras.
I sin motion skriver Sverigedemokraterna att halalslakt inte stämmer överens med Landskrona stads intentioner att vara en certifierad rättvisemärkt så kallad Fair trade-city-kommun.
– Vi tycker inte att det ska finnas specialkost av religiösa skäl. Men absolut för de med allergier, säger Stefan Olsson.
Gå till toppen