Kultur

Fri fabel i svartvitt

”En alternativ och surrealistisk självbiografi” har Eva Björkstrand kallat sina serier. Hon måste ha en väldigt spännande tillvaro. Eller snarare: hon måste ha förmågan att erfara det förunderliga som hela tiden pågår, och som bara i sina delar går att förklara fullständigt. I boken "Lokal dimma" läcker världen drama och mystik, och Eva Björkstrand gestaltar det i ett slags fri fabelform med distinkta teckningar i svart och vitt.
Här bjuder en hund in författarens alter ego till vild dans i sin lägenhet. Två ekorrar festar på en flaska anemonextrakt, och i mina två personliga favoritserier gör två hundar resolut upp med sina krävande konstnärliga ambitioner.
Det är roligt, men inte ofarligt. Alla de där djuren kommer från någon annanstans, de representerar drifter och alternativ som skär sig mot den allmänna verklighetsuppfattningen. Det är kanske ingen slump att de uppenbarar sig vid tillfällen som nattlig skidåkning, när författar-alter egot skubbar från Konsthögskolan eller i berättelser som nog är hämtade från drömmar.
I ”Räddaren i nöden” utlöses en kedja av brutalt våld, när djur efter djur räddar varandra från döden genom att slå ner förövare efter förövare. Det slutar med att berättaren själv griper in i sin egen historia, med katastrofalt resultat – eller kanske inte.
Allt är inte entydigt i den här världen, men det är på ett skevt sätt bekant – som om en röst plötsligt pratade med något märkvärdigt inom en, som man själv glömt bort fanns där.

Lokal Dimma

Eva Björkstrand
Kolik förlag
Gå till toppen