Landskrona

Viktigt att Lenas konst används

För keramikern och skulptrisen Lena Olsson är den årliga Konstrundan en av höjdpunkterna under året. Hennes ateljé på Öster är också ett mycket populärt utflyktsmål dagarna Konstrundan pågår.

Det känns som ett äventyr att kliva in i keramikern och skulptrisen Lena Olssons ateljé och trädgård i korsningen Onsjögatan-Föreningsgatan i Landskrona. Dels för att Lena Olsson själv är synnerligen avslappnad och välkomnande. Men också för att variationen i föremålen i keramik och järn ger en nästan oändlig variation.
– Mitt skapande bygger på lust. Jag måste ha roligt helt enkelt. Min lust föds i ateljén. Impulserna kan jag få på annat håll men det är här de tar form. Jag ger mig själv rätten att göra det jag vill. Jag massproducerar inte föremål. Och tar definitivt inte upp konkurrensen med lågprisländer där keramikföremål vräks ut på marknaden för en billig peng, säger hon.
När Konstrundan drog i gång på långfredagen invaderades hennes ateljé och lilla smakfulla innergårdsträdgård av nyfikna.
– Jag har varit med på Konstrundan i tio år nu. Det är en bra kontaktyta och samtidigt viktig för att skapa förståelse för konstnärernas arbete. Ett besök hemma hos oss kan avdramatisera synen på konstnärens tillvaro, säger Lena och visar hur växtlighen exploderat bara de sista dagarna.
Det finns egentligen bara en enda nyhet inför årets Konstrunda, betonar hon när vi besöker henne på påskafton när portarna slås upp för besökare.
– Ja det är att jag har städat, säger hon lakoniskt. Städning är inget jag prioriterar i livet men jag uppskattar verkligen när det väl blir prydligt runt omkring mig, tillägger hon med ett leende.
Genom åren har Lena Olsson blivit synonymt med smakfull och originell trädgårdskonst bland annat. I fjol var hon med i Ulf Nordfjells vinnande trädgårdar på Chelsea Flower Show i London.
– En fantastisk upplevelse men de tar 800 kronor för att folk ska komma in och besöka en marknad där det i princip går ut på att sälja grejor. Tur vi deltagare fick gratisbiljetter, säger hon med ett skratt.
Hos Lena Olsson slipper man betala inträde, men det är samtidigt näst intill omöjligt att inte förälska sig i flera av de föremål hon skapar.
– Målet med mina föremål är att folk ska ha glädje både av funktion och skönhet. Jag vill att mina saker ska fungera i vardagen, inte låsas in i ett skåp eller ställas upp för betraktande enbart, betonar hon.
– Jag har nått punkten i livet att jag gör det jag vill, jag har inte råd att spel golf på fritiden men jag är tillfreds med mitt arbete. Visserligen hatar jag jobbet vissa dagar precis som alla andra. Men det är övergående. Konstrundan älskar jag, säger hon samtidigt som ateljén och trädgården börjar fyllas med påskaftonens besökare.
Gå till toppen