Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

"Alla klagar men ingen gör något, jag ville göra något"

Först hade han bara en idé att istället som så många andra sitta hemma och klaga över soparna på nätet, dra ner till Gröningen och göra något åt det.

En och en halv timme senare hade Kristian Eriksson fått fram ett fordon, fyrtio sopsäckar och fått tillstånd av polisen att köra in på Gröningen.
- Nu får det vara slut på det här sopberget, tänkte Kristian Eriksson och hörde av sig till Helsingborgs Dagblad på söndagseftermiddagen. På egen hand och med en stark vilja har han fixat sopsäckar, nyligen också bil och släp. Han är dagens dolda hjälte och trots näst intill inget gehör gav han sig i kväll ut på Gröningen för att göra en insats för sin hemstad.
- Det får bära eller brista, sa han inför mötet med sopberget på Gröningen.
Det har gått flera dagar sedan sopkärlen tömdes på Gröningen och sopberget bara växer och växer. På söndagen kunde vi läsa om turister och solsugna som lämnade Gröningen på grund av sopstank och otrevlig miljö, istället för att kunna njuta av den vackra kuststräckan. Föräldrar tog hem sina barn efter att ha sett halvfulla ölburkar och glasbitar i gröngräset. Han har försett sig med massa extra handskar ifall någon vill hjälpa till och återfinns på Gröningen under kvällen. Många har klagat på att Gröningen ser ut som den gör under påskhelgen. Men bara Kristian Eriksson vågar ta soporna i sina egna händer.
- Jag vet att det inte är mitt jobb att städa, säger han angående kritiken han fått av omgivningen som tycker att han gör samhället en björntjänst.
- Men vad är rätt och vad är fel? Jag vill att Helsingborg ska vara en fin stad att besöka. Tydligen har de som ska städa semester, fortsätter Kristian Eriksson.
- Folk är upprörda och jag kände att någonting måste göras, så jag tänkte att jag drar ner till Gröningen och städar upp lite. Tre timmar efter att idén föddes hade Kristian egenhändigt städat upp halva Gröningen. Under kvällen kom det nyinflyttade paret Jennifer och Brad McKnight ner från sin lägenhet ovanför Gröningen och hjälpte till. Ytterligare en kvinna medverkade vid städningen som varade i tre timmar under kvällen.
- Det känns fantastiskt bra och börjar bli riktigt fint nu, sa Kristian vid niosnåret när Jennifer och Brad hade lämnat platsen.
Kristian Eriksson började vid sextiden på söndagskvällen med att höra av sig till några av de stora matvarukedjorna för att få hjälp med sopsäckar och handskar men fick inte mycket hjälp till att börja med. Först när han ringde Coop Forum på Landskronavägen fick han ett positivt svar där personalansvariga Niklas svarade med att själv köpa upp tre rullar med sopsäckar för städningen, för att ta det med sin chef senare. Efter en del rundringningar till olika bensinmackar fick Kristian tag på ett släp.
- Jag har en vän som arbetar på Statoil så där kunde jag låna ett släp men tyvärr ingen bil med drag, säger Kristian Eriksson.
På de andra mackarna fick han liksom i matvaruaffärerna blankt nej då de anställda inte har befogenhet att låna ut utan godkännande från deras överordnade men under kvällen löste Kristian även bilproblemet.
- Så här får det ju inte se ut i vår stad.
Vid 9-tiden på måndagsmorgonen var Kristian Eriksson åter på plats för att fortsätta uppstädningen. Drygt två timmar senare hade han och medhjälparen Jörgen fyllt totalt 23 sopsäckar med skräp.
– Vi har även blivit sponsrade med en rulle sopsäckar som vi ska sätta upp vid de överfulla sopstationerna, säger Kristian Eriksson.
Gå till toppen