Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Skräpet sprider sig

Skräptvist. Nedskräpningen under påskdagarna har upprört helsingborgarna. Det var inte bara Gröningen som i helgen förvandlades från picknickplats till soptipp. Kommunen ger Peab skulden och det framkommer att man tolkar avtalet olika.

På tisdag förmiddag ligger fortfarande papptallrikar, ölburkar, plastmuggar och matrester i en salig blandning spridda över stranden vid Råå vallar.
Samtidigt som anställda hos Peab är ute och röjer i röran kommer förskollärare Veronica Olsson gående tillsammans med några barn.
– Så får man inte göra, konstaterar ett av dem och pekar bort mot de utspridda resterna från helgens påskfirande.
Veronica Olsson tycker att det är uppenbart att det behövs fler soptunnor eller att de som redan finns töms betydligt oftare.
– Det syns att de som varit här försökt att samla ihop sitt skräp. När det är fullt ställer man istället påsen bredvid och då kommer fåglar och drar ut det igen. Inte så kul för barnen att leka här, säger hon.
Under påskhelgen har ingen tagit hand om soporna. Det är först längre fram mot sommaren som tömning sker även röda dagar.
– Men det är så här det ser ut en normal helgmorgon på sommaren, säger Jens Bergqvist på Peab.
Lite längre norrut, vid Larödsbadet, är Alf Svensson på väg att köra bort sitt tredje lass för dagen. Han började klockan sex inne på Gröningen där det såg värst ut. På Laröds strand flödar soptunnorna över, men det mesta ligger ändå där.
– Jag har tidigare placerat ut 125 soptunnor längs stranden, på vintern är det bara 50.
Ändå verkar dessa inte räcka.
Ola Paulsson som är projektledare för kampanjen "I love Helsingborg" menar att det inte är fler soptunnor som är den egentliga lösningen.
– Diskussionen som nu förs är jättebra men den borde handla om att minska mängden skräp. För oavsett om vi slänger det i ett kärl eller utanför måste det tas om hand.
Han menar att ett bra sätt att minska sopmängden är att låta bli engångsprodukter.
– Ta med din egen grill, eller använd någon av det grillplatser som finns. Kanske är det fler sådana som behövs och inte mer sopkärl, säger Ola Paulsson.
Under de två senaste helgerna har kampanjen i samarbete med deltagare från 60 föreningar varit runt på olika platser i och runt staden för att plocka skräp.
– Men det är inte vi som är ansvariga för att hålla rent, det är Peab. Vi vill uppmärksamma folk på vilket jobb det är att ta hand om alla sopor och på så sätt förändra attityder.
I går diskuterades de ostädade stränderna i stadsbyggnadsnämnden. Trots det som inträffat anser nämndens ordförande Magnus Jälminger (M) att kommunen är tydlig med vad man vill att Peab ska utföra.
– Den avtalstext nämnden fick titta på tolkar jag som att man rimligtvis borde ha haft en bemanning för det som uppstod under helgen, säger han.
Några svar på varför det inte städades har inte Magnus Jälminger efterfrågat. Istället vill han fokusera på att det inte upprepas.
– Det handlar bland annat om dialog med entreprenören, extra sopkärl och attitydförändring, säger han.
Peabs arbetschef Berth Larsson gör en annan tolkning av avtalet.
– Vi har ett uppdrag att städa efter behov. Men när åtgärden som krävs är större än normalt ska vi ha en särskild beställning och någon sådan hade vi inte fått, säger han.
Berth Larsson uppger att det redan pågår en diskussion kring hur avtalet ska tolkas.
– Den här helgen skulle det ha behövts en större insats, men det viktigaste är att få folk att plocka upp efter sig, säger Berth Larsson.
Gå till toppen