Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Kommunen och Peab oense om städavtal

Töm soporna när det är fullt: kommunens avtal med Peab är tydligt. Ändå fortsätter diskussionerna om hur skräpet ska tas om hand.

När Alf Svensson var åter på jobbet tisdag morgon var det fullt upp. Även på Laröd strand svämmade tunnorna över.Bild: Stefan Ed HD/NST
I helgen väntade Peab på att kommunen skulle lägga en beställning på extra städning på Gröningen. Kommunen väntade i sin tur på att Peab skulle agera.
Inget hände.
För att undvika en liknande situation som under påsken har kommunen nu klargjort vad de anser ingår i uppdraget.
– Vi har gjort ett skriftligt förtydligande att Peab ska sköta tillsyn och tömning även utanför ordinarie arbetstid, säger Pontus Runneke, chef för drift och underhåll på stadsbyggnadsförvaltningen.
Berth Larsson, arbetschef på Peab säger att diskussionen med kommunen fortlöper. Men han vill inte gå djupare in i vad de är oense kring.
– Det är ett komplext avtal och vi är inte helt överens om tolkningen.
I kommunens avtal med Peab står:
Det är graden av nedskräpning som styr de olika renhållningsfrekvenserna hos entreprenören.
Går utdraget ovan att tolka på så många olika sätt?
– Det är den övergripande delen, i detaljerna kring detta finns tidsangivelser för sophämtning och städning, säger Berth Larsson.
Var finns det skrivet?
– Det är stora handlingar så jag kan tyvärr inte säga exakt var.
HD hittar inte några sådana tidsangivelser i avtalet. Där står upprepade gånger att:
Tömningsfrekvens skall anpassas efter behov.
Däremot finns angivet att antalet sopkärl på stränderna ska minska under vintertid och att skräp då kan hämtas med större mellanrum. Men det står också:
Stranden ska även under icke badsäsong renhållas så att den ger ett rent och tilltalande intryck.
Varför behöver kommunen göra ett förtydligande när det redan verkar vara klart?
– Egentligen tycker inte vi att det behövs, men eftersom det nu blev så här olyckligt under påskhelgen har vi ändå gjort det. Och eftersom det är en omfattande upphandling finns det oundvikligen utrymme för viss tolkning, säger Pontus Runneke.
Måste kommunen betala extra för det här?
– Min uppfattning är att tömning av sopor vid behov ingår i den ursprungliga upphandlingen. Om det blir diskussion om det så är det en juridisk fråga.

Sopor

Två containrar ska under helgen placeras ut på Gröningen i väntan på de nedgrävda sopkärl som ska komma, men ännu inte är på plats. Extra soptunnor ska även ställas ut på Råå vallar.
Gå till toppen