Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Vikhaga läggs ut på entreprenad

Socialnämnden har sagt ja till att upphandla driften av Vikhaga. "Läget är ett annat nu än sist Attendo utmanade", säger nämndens ordförande Anita Söderlind (M).

Höganäs kommun kommer med största sannolikhet att lägga ut vårdboendet Vikhaga och dess 46 platser på entreprenad. Det står klart efter att socialnämnden sagt ja när Attendo återigen utmanar kommunens drift.
– Det är bra att vi har fått utmaningen och att vi antar den. Vi har sagt att vi ska ha ungefär 50 procent av våra vårdboenden på entreprenad, nu blir det 47 procent. Om vi bygger nytt kommer det troligen också att drivas på entreprenad, säger Anita Söderlind (M), ordförande i socialnämnden.
Förra gången Attendo gjorde försök att utmana den kommunala driften av Vikhaga sa socialnämnden nej. Motiveringen då var att både personal och boende behövde lugn och ro efter ombyggnaden.
Det har de fått nu, menar Anita Söderlind, och säger att läget är ett annat än det var då.
Socialdemokraterna och Vänsterpartiet har däremot inte ändrat uppfattning, utan reserverade sig mot beslutet i socialnämnden.
– Jag tycker att det är galet att en i allt väsentligt bra verksamhet ska läggas ut på entreprenad. Vi vill värna den gemensamma välfärden, inte utförsälja den. Vi ser ingen vits med att ytterligare ett multinationellt företag kommer in och bedriver vård här. Är det så att man kan göra det billigare kan de pengarna användas till att höja kvaliteten i vården i stället, säger Lennart Nilsson (S), oppositionsråd.
Anette Henningsson (S), andre vice ordförande i socialnämnden, säger i princip samma sak, och menar att Vikhaga även fortsatt kan behöva lite lugn och ro.
Frågan kommer nu att gå vidare till kommunstyrelsen, men det finns inget som tyder på att politikerna där skulle stoppa utmaningen.
Därefter tar kommunen fram ett upphandlingsunderlag och genomför en sedvanlig upphandling, där alla vårdbolag är välkomna att lämna anbud.
Anbuden bedöms sedan mot varandra på ett antal punkter, däribland ekonomivinster, kvalitetsvinster och servicevinster.
Lene Pedersen är ordförande i fackförbundet Kommunal i Höganäs. Hon säger att Kommunal av princip är emot privatiseringar och drift på entreprenad, men tycker ändå att det har fungerat bra i Höganäs hittills.
– Höganäs kommun har som policy att det inte är upphandling till lägsta pris som gäller, utan bemanningen ska vara densamma som i kommunens boenden, säger hon.
Kommunal har viss möjlighet att påverka utformningen av upphandlingsunderlaget, och kommer liksom tidigare att se till att personalen även framöver omfattas av exempelvis meddelarfrihet. Dessutom hoppas hon att personalfrågan löser sig på ett smidigt sätt.
– Frågan som kan uppstå är om all personal inte vill följa med över till det privata företaget. Får de fortsatt anställning i kommunen då? På Sälgen följde all personal med över till Attendo, säger Lene Pedersen.
Attendo har även begärt utmaning på driften av köket. Frågan om köket ska ingå i upphandlingen kommer att behandlas i samband med att upphandlingsunderlaget tas fram.
I dag drivs köket av kommunen. Det har tidigare drivits av företaget Sodexo, men socialnämnden valde att inte förnya avtalet, eftersom nämnden inte var nöjd med maten.

Utmaningsrätt

Det är frivilligt för kommuner att införa utmaningsrätt. I Höganäs har den funnits sedan mars 2010.
Den som vill ta över kommunal verksamhet och driva på entreprenad kan lämna in en ansökan.
Den berörda nämnden säger ja eller nej till utmaningen. Kommunstyrelsen kan återremittera svaret till nämnden, det vill säga be nämnden att tänka på saken ytterligare en gång.
Om utmaningen antas görs en upphandling där privata aktörer får lämna anbud.
Förutom driften av Vikhaga pågår just nu prövning av om kommunens telefonväxel, kommunens städning och Höganäs sportcenter ska upphandlas externt, efter att företag visat intresse. De ärendena är inte avgjorda än.
Gå till toppen