Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Båstadhem utreder trygghetsboende på Vårliden

Båstadhem vill börja bygga ut Vårlidens servicehus till ett trygghetsboende med start redan i år. Det kan bli 40 nya hyresrätter i projektet och kommunpolitikerna är positiva.

Efterfrågan på hyresrätter är stor i Båstad. Fullmäktige har satt som mål att det ska finnas trygghetsboende i de tre kommundelarna Båstad/Östra Karup, Förslöv/Grevie och Torekov/Västra Karup. I en tjänsteskrivelse till kommunens ekonomiutskott skriver kommunchef Tomas Rikse att det lämpligaste objektet att göra trygghetsboende av är Vårliden.
Ekonomiutskottet föreslår kommunstyrelsen att fatta ett beslut som innebär att kommunen kommer att stå bakom Båstadhem om de beslutar att göra om Vårliden till trygghetsboende.
Vid Båstadhems styrelsemöte i torsdags bestämdes att man kommer att titta på om man kan starta projektet i år för att kunna dra nytta av statsbidrag.
– Sedan 2007 och fram till och med i år finns möjligheten att få statligt stöd med 2 600 kronor per kvadratmeter. Men då måste man starta i år, säger Båstadhems vd Robert Falk.
Han säger att Vårliden redan har stora kvaliteter i form av fina gemensamhetsytor, vilket är ett av kraven på trygghetsboenden. De 15 lägenheter som finns där i dag är dock 25 år gamla. Det krävs också fler lägenheter för att kunna bära kostnaderna för de gemensamma delarna, enligt kommunchefens skrivelse. Vårliden byggs i så fall ut där det i dag är parkering och kolonilotter.
– I beslutet öppnar man för att det kan bli 40 nya lägenheter. Troligtvis behöver vi också bygga om de gamla lägenheterna, men det blir inte direkt. Det får vi planera för framåt, säger Robert Falk.
I ekonomiutskottet var politikerna eniga om att det är en bra idé att göra Vårliden till trygghetsboende. Förslaget till beslut innebär också att det står Båstadhem fritt att samarbeta med en annan aktör och sedan sälja Vårliden till någon annan som vill förvalta det som trygghetsboende. Kravet är då att det förblir hyresrätter och inget annat.
– Det står redan i Båstadhems ägardirektiv att det är upp till dem, vi vill bara markera att det är deras beslut, men att vi är positiva till att de gör trygghetsboende där. Det vore jättebra eftersom det är stor efterfrågan på just den typen av bostäder, säger Anne Kjellberg (S), som är andre vice ordförande i ekonomiutskottet.
Gå till toppen