Nyheter

Laddat schema för Alexander Karim

Från dagislämning till polisjakt för skådespelaren Alexander Karim.

Just nu pendlar han mellan familjen i Stockholm och jobbet i Göteborg.
Där spelar han superpolis i sex nya långfilmer om Johan Falk och specialstyrkan GSI.
Alexander Karim ska också hinna med ett filmprojekt i Helsingborg i sommar. Vi hängde med på nattinspelning i Göteborg.


BAKGRUND ALEXANDER KARIM:
1977, då Alexander var ett år, flyttade hans familj från Uganda till Sverige. Han växte upp i Helsingborg och efter att ha avslutat gymnasiet på Nicolaiskolan flyttade han 1995 till USA.
Där utbildade han sig till skådespelare på Los Angeles Theatre Academy och The Hudson Theatre i Los Angeles. Alexanders bröder, Othman och Baker, utbildade sig också i Los Angeles, men till filmare.
Alexander flyttade tillbaka till Sverige 2000 och började jobba inom filmen. Alexander skrev manus och spelade titelrollen i kortfilmen ”Malcolm”. Filmen vann publik- och jurypriset vid Göteborgs filmfestival 2002 och nominerades till Guldbaggen samt kritikerveckan i Cannes. Året därpå nominerades även ”The Apple Tree”, som han samregisserade och spelade huvudrollen i, till Cannes.
Alexander har medverkat i tv-serier som ”Orka! Orka!” 2004, julkalendern ”En decemberdröm” 2005, ”Andra Avenyn” 2007 och Vid Vintergatans slut” 2010 samt långfilmerna ”Om Gud vill” och ”Lasermannen” 2006. Alexander gjorde 2009 huvudrollen i SvT-serien Familjen Babajou, som han även skrev tillsammans med brodern Baker. På teaterscenen har han bland annat spelat med Eva Rydberg på Fredriksdal i ”Herrskap och tjänstehjon”. Han har agerat till och från under de senaste sju åren på Helsingborgs och Malmö stadsteater.

Alexander Karim

Yrke: Skådespelare och regissör.
Ålder: Fyller 35 år 26 maj.
Familj: Gift med Malin, dottern Alba tre och ett halvt år, samt sonen Elias, två år.
Bor: Uppvuxen i Helsingborg, bor numera i lägenhet på Kungsholmen i Stockholm.
Gå till toppen