Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

HIF-Patronen: "Jag drabbas av yrsel när jag tränar"

Smällen på träningen för sju veckor sedan skulle visa sig bli en jobbig huvudvärk för HIF:s finländske back.

Bild: Johan Persson Johan Persson HD/NST
HIF-truppen har ledigt, omklädningsrummet är tomt. I gymmet kämpar en ensam Hannu Patronen med maskinerna och sig själv.
— De här sju veckorna har varit jättejobbiga. Det är tur att man har barn och flickvän så att man kan tänka på något annat.
Det var den 18 mars som HIF:s mittback skallade ihop med Mattias Lindström på en träning.
— Sedan dess har jag bara cyklat och kört lätta övningar. Så fort jag ökar dosen blir jag yr. Det är samma sak om jag kör bil, går på stan eller umgås med folk. Jag blir lätt trött och måste vila mycket, säger han.
Formen var bra fram till skadan. Han spelade med sitt finska landslag mot Belgien och hade planerat för ytterligare kamper mot Turkiet och Portugal under våren.
— Förbundskaptenen har ringt och undrat var jag håller hus. Det är frustrerande för jag vet att jag hade fått spela i de landskamperna.
Han ser matcherna och träffar lagkompisarna i omklädningsrummet. Annars handlar det mesta om försiktig träning och möte med läkare, nackspecialister och nu senast en neurolog.
— De tror att det sitter här, säger han och tar sig för nacken. Jag har fått sprutor med bedövningsmedel och cortison.
Han var på magnetröntgen av nacken i Halmstad häromdagen. I helgen fick han besked att läkaren inte kunde hitta något fel.
— Jag vet inte om det var ett bra svar, för man vill ju veta vad det är. Någon trodde att det handlar om en whiplash, som krockskadade får. Symptomen stämmer överens.
Han kom till HIF sommaren 2008 och spelade efter debuten alla allsvenska matcher den hösten. Han tappade sin plats efter en axeloperation )efter säsongen) som höll honom borta i fyra månader.
Under de två senaste säsongerna har det blivit totalt tolv matcher från start och elva inhopp i allsvenskan.
Han rankas som nummer tre bland mittbackarna i HIF. Kontraktet går ut efter den här säsongen och frågan är hur han funderar.
— Jag vet inte vad som händer under transferfönstret i augusti. Allt handlar om att bli frisk nu.
Vad händer efter tiden i HIF?
— Drömmen är att spela några år i Europa, i Belgien eller kanske Tyskland.
En dag bär det hem till Finland igen, antingen till moderklubben Honka eller storklubben HJK.
I kväll sitter Hannu med flickvännen och dottern på Olympia. De får se ett HIF som stuvat om i startelvan och ett försvarsstarkt Gefle som startat rekordbra.

Laget mot Gefle

Pär Hansson - Markus Holgersson, Marcus Nilsson, Peter Larsson, Christoffer Andersson - Mattias Lindström, May Mahlangu, Ardian Gashi, Rachid Bouaouzan - Rasmus Jönsson, Alexander Gerndt.
Bänken: Daniel Andersson, Erik Wahlstedt, Abdul Khalili, Johan Eiswohld, Simon Thern, Erik Sundin och Mohamed Ramadan.

Tre höjdare i HIF

1) Debuten i HIF 15 juli 2008
Jag flögs hit två dagar före matchen mot AIK och fick väl en träning. Jag var nervös, men det gick bra och jag spelade hela matchen. Vi vann med 2-1.
2) MFF-HIF 30 september 2008
Vi vann även den med 2-1 och jag spelade hela matchen.
3) Henkes sista match 28 oktober 2009
Det var stort att få spela den matchen.

Bästa...

...medspelaren?

Henrik Larsson - Jari Litmanen kommer inte långt efter.

...mittback du spelat med?

Sami Hyypiä - Vi tränade tillsammans under en landslagssamling 2007.

...motståndare?

Ivan Obolo - Svårt val, men han var bra när vi mötte AIK.

Tre tunga minnen

1) Axelskadan 2008

"När jag kom tillbaka efter operation och fyra månader med rehab hade jag blivit av med min plats. Det var den negativa vändningspunkten för mig i HIF.

2) Hjärnskakningen 2011

Se artikel.

3) Petningen 2010

"Jag hoppade in i några matcher vid skador och avstängningar förra säsongen, men trots bra insatser hamnade jag på bänken igen. Det var riktigt tungt."

Gå till toppen