Kultur

Sveket mot barnen

Mycket har skrivits om åtalet mot tv-profilen och chefredaktören Ola Lindholm de senaste dagarna.

Är han skyldig till knarkbrott? Har han behandlats illa av medier och polis? Bör han fortsätta som chefredaktör på KP, styrelseledamot i Bris och barnprogramledare för SVT?
Ytterst lite har dock skrivits om det just nu kanske viktigaste: hur bemöter KP sina oroliga, arga och ledsna unga läsare? På den populära och prisbelönta KP-webben, där barn i åldrarna 8-14 spelar, hänger och chattar med varandra, har diskussionstrådarna om chefredaktören avlöst varandra sedan i lördags och hundratals inlägg gjorts: ”JAG ER SO ORÅLIG TENCK ÅM HAN DÖR???+?????+??+???!!1!!!!” ” Jag tycker väldigt synd om honom. Han ligger säkert sömnlös på nätterna. D:” ”Tidningarna överdriver skiten så otroligt mycket mer än vad det är. Tidningarna är oftast drama-queens. :D”
KP:s policy tycks vara att inte kommentera någonting. Ola Lindholm själv skrev tidigt ett mycket kortfattat inlägg där han bedyrade sin oskuld och uppmanade oroliga läsare att ”prata med en vuxen”. Efter det total tystnad – trots att flera barn efterfrågat svar från moderatorerna som för användarnas trygghet övervakar all kommunikation på webben.
Bara när barnen länkat till Ola Lindholms nyskapade blogg, där han anklagar Expressen och polisen för brister i sitt agerande, ingriper KP genom att radera deras inlägg. Vilket i sin tur väcker vredgade protester bland barnen, som menar att KP agerar som den onda professor Umbridge som via censur och förbud övervakar eleverna vid Harry Potters skola Hogwarts. ”Nu är det typ krig!” skriver en användare. En annan uppmanar sina webbkompisar att – också det i Potters efterföljd – gå med i ”Olas armé” och strida till chefredaktörens och idolens försvar. KP svarar att det utan undantag av säkerhetsskäl är mot reglerna att blogglänka. Må så vara.
Men är det rätt att bemöta barnens frågestorm med kompakt tystnad? Nej. Bör man överlåta åt ungarna att spekulera i rättsliga påföljder, tillförlitligheten hos polisens analysmetoder och orsakerna till förminskade pupiller hos en individ? Nej, verkligen inte. Borde inte KP ha förberett sig för den här situationen och förslagsvis öppnat en chatt där barnens frågor besvaras av vuxna? Jo, definitivt.
Gå till toppen