Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Underjordiska sopcontainrar fixar skräpet på Gröningen

Efter vårens skräpproblem på Gröningen, där sopkärl och papperskorgar snabbt blev överfulla med sopor, matrester och engångsgrillar, satsar nu kommunen på ny sophantering med nedgrävda sopcontainrar.

Sopproblemen på Gröningen ska bort med hjälp av nedgrävda sopcontainrar. På tisdagen grävdes den första av totalt fyra containrar ned på det populära strövområdet.Bild: Niklas Gustavsson HD/NST
– Ett sopsystem som är vanligt på kontinenten, som vi nu tänker testa i Helsingborg. Slår försöket väl ut på Gröningen kan det bli fler nedgrävda containrar på andra populära platser i staden, säger Pontus Runeke, tillförordnad avdelningschef på drift- och underhåll på stadsbyggnadsförvaltningen.
De sopbehållare som hittills varit uppställda längs hela på Gröningen har på intet sätt räckt till vid varma och soliga dagar.
Och när de fulla behållarna inte blivit tömda har besökarna kastat sitt skräp på marken samtidigt som sophögarna och kritiken mot den bristfälliga sophanteringen har växt.
– Nu gömmer vi soporna mellan tömningarna under marken i containrar. Vi slipper synliga soptunnor, nedskräpning och vi minskar risken för lukt och sanitär olägenhet, säger Pontus Runeke.
Väder och antalet besökare kommer att styra behovet av tömning av de nedgrävda sopcontainrarna.
– De fulla containrarna kommer vid behov att lyftas upp ovan mark med kranbilar och tömmas. Därefter körs skräpet till Filbornatippen, säger Pontus Runeke.
Gå till toppen