Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Höganäs öppnar dörren igen

Välkänt för alla höganäsare, men ändå så okänt. Nu vill Höganäs AB visa upp sig för allmänheten, lagom inför ansökan om nytt miljötillstånd. Till helgen är det öppet hus men HD fick följa med på en förhandstur.

Efter ett kort stopp vid vaktkuren glider bommen upp. Informationschefen kliver i den lilla bilen, trycker lätt på gasen. På höger sida står vattentornet i givakt när vi svänger i första vägskälet.
Vi följer ytterkanten av området, tar vänster längre fram, passerar stora huskroppar.
Vi möter Kjell Paulsson. Han har varit i företaget sedan 1970, passerat de flesta positioner och är i dag produktionschef för Europa.
Metallpulver är vad Höganäskoncernen tillverkar. Metallstoft som kan bli exempelvis bildelar.
Sannolikheten att just din bil innehåller metallpulver från Höganäs är stor, förmodligen mellan åtta och tio kilo.
– Tyvärr är det så att vi är lite okända även här i kommunen. Vi hade en informationsträff för kommunfolk och de sa "aha, är det så", säger Kjell Paulsson.
Sedan tillägger han att bolaget faktiskt är störst på metallpulver. Och det vill bolaget att Höganäsborna ska veta.
Vi får låna hjälmar och Kjell Paulsson öppnar dörren till råvarulagret. Det är dunkelt och från ett takfönster cirka 15 meter upp strilar ljuset snett ner på betonggolvet. Här ligger svart, finfördelad järnmalm i gigantiska berg. Den känns som matjord mellan fingrarna.
Malmen är själva råvarumaterialet och en hjullastare ser till att tolv ton malm åt gången tippas ner i källaren och in i fabrikens virrvarr av maskiner.
Kjell Paulsson tar oss vidare genom komplexet.
Förbi ugnar som var 35:e minut helt av sig själv släpper in en vagn med järnmalm i ena änden och tre dygn senare puttar ut den 267 meter längre bort i andra änden.
Förbi behållare långt ovan golv som med ett musklick i ett av kontrollrummen släpper ifrån sig metaller som rasslar i rör och ner till en metallblandning.
Förbi robottruckar med snurrande radarknoppar på toppen som kör säckar med pulver fram och tillbaka över golvet utan att krocka.
Förhållningsreglerna är tydliga – fotografering är förbjuden, om inte Kjell Paulsson ger klartecken. Affärshemligheterna ska bevaras. Många av maskinerna här inne har bolaget utvecklat på egen hand.
Av samma anledning är rutten för de tre små visningstågen under öppet hus till helgen välplanerad så att de största mysterierna bevaras. Senast företaget slog upp portarna för allmänheten var 1997.
Det mesta i fabriken handlar om avancerad teknologi. Men det är också en tillverkningsindustri som liksom många andra skulle kunna släcka datorerna, stoppa robotarna och flytta till billigare länder.
Kjell Paulsson håller inte med.
– Att riva den här anläggningen och bygga upp den någon annanstans kostar. Vi har stora anläggningar här och mycket kunskap. Fördelen är att vi kan göra färdigt allt här på en plats, vi slipper många transporter. Och så rationaliserar vi, inte minst energimässigt.
Sedan visar han laboratoriet, där det finns personal på plats dygnet runt för att analysera metallpulvret. Det genomgår syreanalys, röntgenanalys, siktanalys och en rad andra analyser efter behov. Proverna sparas i bolagets arkiv.
På området jobbar även ett hundratal personer med utveckling av teknik och material. "Förädling av metallpulvrets värde", kallar företaget det, och det är naturligtvis ett sätt att skapa nya användningsområden.
Kjell Paulsson slår upp dörren. Diskret havsdoft slår mot oss medan vi vandrar mot kontoret. Vi hänger av oss hjälmarna.
Senast produktionen stod stilla var under finanskrisen. Kjell Paulsson kan inte minnas att det har hänt någon mer gång under hans 41 år.
– I bland om man kör här tidigt på morgonen kan man se rådjur, säger informationschefen och svänger ut på Bruksgatan igen.

Öppet hus

Lördag och söndag den 14–15 maj klockan 10–16 är det öppet hus på Höganäs AB. Då ges möjlighet att åka minitåg genom fabriken, utmana rallyföraren Ramona Karlsson i däckbyte (klockan 11, 13 och 15), gå tipsrunda, se film om Höganäs och hoppa hoppborg.
Gå till toppen