Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Höganäskoncernen

År 1797
Året då företaget under namnet Höganäs stenkolsverk började bryta stenkol. Kolbrytningen upphörde 1979. Fram till 2000 har bolaget tillverkat eldfast tegel, sanitetsgods, slipmedel, färger, takpapp, fönsterglas, murbruk och kakel. I dag säljer bolaget enbart metallpulver.
Höganäsmetoden
Det som kom att bli världskänt som Höganäsmetoden uppfanns 1908. Renad malm, så kallad slig, packas med kol och körs in i ugnen. Då försvinner syret och resultatet blir porös så kallad järnsvamp.
750 anställda
Höganäskoncernen har drygt 1 600 anställda, varav 750 i Höganäs. Företaget omsatte 6,7 miljarder kronor under 2010 och gjorde en vinst på 804 miljoner kronor efter skatt.
308 000 ton
Så mycket järnpulver levererade anläggningen i Höganäs under 2010. Två procent av det går till kunder i Sverige, resten utomlands. 70 procent av kunderna finns inom bilindustrin.
Utveckling
100 personer jobbar med utveckling i Höganäs. De har bland annat tagit fram en lätt elmotor för cyklar, men också teknik för att mata in el från vindkraftverk till elnätet.
Gå till toppen