Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Populärt hästkrematorium vill utöka

Allt fler hästägare hittar till Sveriges första privata krematorium på Ellenberga gård. Efter tre års drift vill företaget bakom utöka med en ugn till. – Våra djurägare är av en kategori som vill veta hur det går för hästen hela vägen, säger Roger Sandberg på hästkrematoriet.

Vit rök stiger mot himlen nästan varje dag från Ellenberga gård söder om Munka Ljungby. Bakom den lantliga gårdsfasaden finns en högteknologisk anläggning som på en förmiddag förvandlar ett halvt ton häst till aska.
När det privata hästkrematoriet startade 2008 var den först i sitt slag i Sverige. På några år har anläggningen gått från noll till att kremera 571 hästar 2010. Tillståndet omfattar 800 kremeringar om året, men tidvis är belastningen redan på max.
– I förra veckan hade vi 22 stycken. Sedan kan det vara lugnt i perioder, säger Angelica Dahlgren, gårdsägare och en av de två fast anställda på Hästkrematorium Syd AB.
Sambon och arbetskamraten Roger Sandberg visar runt i lokalerna. Han var narkossköterska innan han började köra djurambulans i början av 1990-talet.
– Då fanns flera slakterier som kunde ställa upp med nödslakt när det krävdes. Men när de försvann gled vår verksamhet över till att omfatta akuta avlivningar. Det var så idén föddes, säger han.
Ateneum Invest och Lars Rosvall intresserade sig för affärsidén, satsade kapitalet och äger fortfarande verksamheten.
I en rymlig hall med klinkergolv susar ugnen, övervakad av ett digitalt kontrollsystem. Intill finns ett kylrum med plats för tio hästar och ett utrymme för avlastning från transportbilen. Det är också här som avlivningen sker av det 50-tal hästar som varje år slutar sin resa på gården.
– Det finns många vanföreställningar kring hur man avlivar djur. Mitt mål är att kunna ge saklig grund för att man ska kunna bearbeta sorgen lättare, säger Roger Sandberg.
Att alternativet kremering blivit populärt ser han som en följd av att allt fler hästar är sällskapsdjur. Avtal finns med Helsingborgs djursjukhus och två mindre kliniker om att ta hand om de hästar som avlivas där. Men i hälften av fallen är det djurägaren själv som tar kontakt.
– Fyrtio procent vill ha askan, resten nöjer sig med vetskapen om vad som hänt. Det vi kan bjuda på är att vi gör det så som de vill ha det.
Ofta föregås en kremering av en lång mejlväxling. Andra gånger är läget akut och ett samtal fäller avgörandet. Oavsett vilket är bemötandet av djurägaren A och O, säger Roger Sandberg.
– Vi har fått upp emot 140 tackmejl, det är ett härligt sätt att få kvitto vårt arbetssätt.
Hittills i år har över 230 hästar kremerats vilket pekar mot över 600 i år. Företaget sökte nyligen bygglov för ytterligare en byggnad på 220 kvadratmeter, där ska en andra ugn och kylrum inrymmas.
– Nu är vi mycket sårbara om vi skulle få ett driftstopp. Med två ugnar kan vi också dubbelköra om vi får toppbelastning, säger Roger Sandberg.
Tidigare bara en anläggning i Sverige som kunde hjälpa till med separat kremering av en häst, Statens Veterinärmedicinska anstalt i Uppsala. Nu är flera krematorier på gång i landet. Något Roger Sandberg välkomnar.
– Det hade varit önskvärt.
Gå till toppen