Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Förening fixar festival i sommar

I augusti blir det premiär för Höganäs nya musikfestival. Musikkåren har bokat tysk blåsorkester och coverband, och styrt upp samarbete med krögare. "Vi tror på det här", säger Ronnie Sandgren.

Det var 1992, juni och dallrande varmt i luften.
– Den dagen kommer jag aldrig att glömma. Det var den mest fantastiska dagen i Höganäs historia. Folk pratar om det än, säger Ronnie Sandgren.
Han är medlem i Höganäs musikkår och pratar om en av dagarna under Höganäsfestivalen. Sedan dess har några tappra försök gjorts för att återuppliva festivalen, men det har gått sådär.
Nu tänker Höganäs musikkår skrida till verket och sätta Höganäs på sommarens festivalkarta.
– Bjuv har sin, Helsingborg och Landskrona har sina. Vi tycker om vår stad, så varför inte göra något här, säger Ronnie Sandgren.
De har bokat band och knutit krögare till sig. De har till och med åkt till Tyskland för att hämta en hel blåsorkester.
– Vi ser att vi behöver göra något för att bredda oss. Det är inte alltid så kul att stå på Bibliotekstorget när det är fem personer som lyssnar.
Datumet är satt till den 6 augusti. Platsen är just Bibliotekstorget, men det blir också en helkväll på Tivolihuset.
Bjuvs, Billesholms och Skromberga musikkår kommer. Det gör även Bjuvs drill. Och orkestern från Tyskland heter Blasorchester Wittstock och kommer från Wittstock, Höganäs vänort.
På kvällen blir det storbandsjazz och tyrolermusik i Tivolihuset, medan coverbandet Bobcats underhåller på Bibliotekstorget.
Dessutom försöker musikkåren knyta yngre talanger till sig genom ett samarbete med Eric Ruuth kulturhus. Varje tisdagskväll tränar ett tiotal ungdomar tillsammans med musikkåren.
Målet är att även ungdomarna ska medverka på festivalen, och att de och musikkåren gemensamt ska åka till orkesterfestivalen i Wittstock den 27 augusti.
Det kommer även att säljas mat på festivalen. På Bibliotekstorget samarbetar Bryggan och Glöd om serveringen. Även Per i Viken har visat intresse. På Tivolihuset kommer Nilssons matbod att stå för grytorna.
Den tyska blåsorkestern kommer även att spela i Mölle på söndagen den 7 augusti, för att fira minnet av att det är hundra år sedan turisttågen från Tyskland började köra badgäster till Mölle.
Tanken är att festivalen i Höganäs ska bli ett årligt återkommande evenemang.

Musikfestival i Höganäs

Den 6 augusti 2011.
Klockan 10–15: Musikunderhållning på Bibliotekstorget.
Klockan 15: Marsch till Tivoliparken.
Klockan 17: Konsert med omkring 100 musiker i Tivoliparken. Bjuvs drill.
Klockan 18–01: Tyrolermusik, storbandsjazz och mat i Tivolihuset. Inträde 150 kronor.
Klockan 18–01: Coverbandet Bobcats spelar på Bibliotekstorget.
Gå till toppen