Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Hon fick nej till matpengar

Gerd uppfattade inte att hon hade något val utan lät socialtjänsten inspektera hennes kyl, frys och skafferi. Det blev en detaljerad undersökning där utredarna bland annat klämde på smörpaket och mätte mängden makaroner som fanns kvar.

Tidigare i veckan berättade vi om en Landskronakvinna som JO-anmält socialtjänsten i Landskrona för att man därifrån velat inspektera hennes kylskåp innan hon kunde beviljas nödpengar till mat. Kvinnan tyckte det kändes kränkande och valde att inte släppa in utredarna utan lånade pengar av en bekant.
Men 57-åriga Gerd lät de två utredarna från socialtjänsten titta i hennes kyl, frys och skafferi. Hon uppfattade inte att hon hade något val.
– Jag blev så överrumplad av frågan. De sa aldrig att det var frivilligt. Först efteråt slog det mig att vad ska de där och göra?
Gerd utförsäkrades i januari och blev tvungen att ansöka om försörjningsstöd och nödpengar till mat hos kommunen för att klara sig. Sedan ett år tillbaka gör socialtjänsten i Landskrona hembesök i samband med ansökningar om försörjningsstöd och nödpengar och det besöket gick Gerd med på.
– Jag sa javisst, för jag har inget att dölja.
Men hon hade inte väntat sig att utredarna även, mycket omsorgsfullt, skulle måtta upp vad som fanns kvar i kartongerna i hennes skafferi eller räkna äggen i hennes kyl.
– Den ena kvinnan tog fram mitt lätt- och lagompaket ur kylen och klämde på det och sa att det här räcker ju i fjorton dagar för dig. Sedan fick jag ta fram makaronpaketet. De trodde först inte på att där bara var till en portion utan de skulle klämma på det också. Sedan räknade de varenda matbit jag hade.
Enligt socialtjänstens egna journalanteckningar från besöket hade Gerd bland annat falukorv, en påse grönsaker, bröd, ägg, cirka en portion makaroner och smörgåsmargarin hemma. De två utredarna kom fram till att maten "bör räcka cirka en och en halv till två veckor för en icke kroppsarbetande kvinna i medelåldern". Därmed beviljades inga pengar.
Snopet konstaterade Gerd att hon inte hade något för att hon försökt vara förutseende. Den mesta av maten hade hon handlat dagen innan, just för att den skulle räcka ett par veckor framåt.
– Jag hade handlat för mina sista pengar. Jag hade varit på Ica Kvantum för att de bland annat hade billig falukorv där. En bit falukorv räcker ju för mig ett par dagar och jag kunde frysa den.
Efter inköpet fanns knappt hundra kronor kvar på Gerds konto. Och det var en månad kvar till hon kunde vänta sig några nya pengar.
När utredarna lämnat lägenheten kände sig Gerd ledsen och skrev ett brev till kommunen.
– De kommer in i mitt hem och rotar i mina grejor. Det känns oerhört förnedrande. De med sina utbildningar borde väl ha bättre vett och etikett. Och i den situation man är så mår man redan jättedåligt.
I kommunens svar, undertecknat av bland annat enhetschef Pia Söderstjerna, tillbakavisas en del av Gerds kritik. Bland annat står det att Gerd själv velat att utredarna skulle titta i hennes kyl, att inga matvaror lyfts ur kylen och att lätt- och lagompaketet bara vidrörts när utredaren "lyfter det några centimeter upp från hyllan med pekfingret". Kommunen skriver också att Gerd med den mat hon har hemma "kan tillgodogöra sig ett behov av protein, kolhydrater, fett och vitaminer".
Men Gerd står fast vid sin beskrivning och har nu gjort en anmälan till Socialstyrelsen.
– Varför skulle jag ha velat att de tittade i min kyl? Det är ju kränkande. Och vad har de för utbildning för att bedöma hur långt ett lätt- och lagompaket räcker? Det är klart att socialtjänsten ska kolla folk, men om man har visat sitt kontoutdrag, då måste de väl tro på en, säger hon.
När maten i kylen så småningom tog slut blev det Gerds vuxna barn som turades om att hjälpa henne.
Gå till toppen