Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Socialnämnden överklagar igen

Domen från förvaltningsrätten ger Therése Hegelund rätt till personlig assistent. Men socialnämnden vägrar – och överklagar domen.

Att socialnämnden överklagar igen kommer knappast som en överraskning för 21-åriga Thereses mamma Lena Hegelund. I flera år har hon kämpat för att dottern ska få bo i en helt teckenspråkig miljö även efter gymnasiet.
Kommunen har hela tiden hävdat att det finns ett fullgott alternativ i Höganäs, men mamman håller inte med. Som vi har berättat tidigare har Therése en grav hörselskada och Downs syndrom.
När kammarrätten gav Therése Hegelund rätt till ett teckenspråkigt boende överklagade socialnämnden.
Och när förvaltningsrätten nu har gett henne rätt till personlig assistent när hon är hemma i Höganäs varannan helg och på lov, överklagar nämnden även detta.
Therése "kan ej ha rätt till LSS-insatser i form av både Bostad med särskild service för vuxna samt Personlig assistent då båda är heltäckande insatser", skriver Anita Söderlind (M), socialnämndens ordförande.

Flera processer med kommunen

Kampen om vilket stöd Therése Hegelund har rätt till förs mellan mamman och kommunen, för tillfället i fem olika processer:
#Personlig assistent
Förvaltningsrätten gav Therése rätt till personlig assistent varannan helg och på lov när hon är hemma i Höganäs. Det är denna dom som kommunen nu överklagar till kammarrätten.
#Boende
Kammarrätten har tidigare gett Therése rätt till lämpligt teckenspråkigt boende utanför kommungränsen. Kommunen har överklagat detta till Högsta förvaltningsdomstolen.
#Diskriminering
Diskrimineringsombudsmannen utreder om kommunen har diskriminerat Therése.
#Diskriminering
Diskrimineringsombudsmannen utreder också om mamman, Lena Hegelund, har diskriminerats.
#Facebook-inlägg
Polisen utreder om Anette Henningsson (S), 2:a vice ordförande i socialnämnden, begick brott när hon kommenterade boendefrågan på Facebook.
Gå till toppen