Landskrona

Inte aktuellt att ändra reglerna

Bo Carlsson, gruppchef på kommunens boendestödsteam, är välbekant med de hemlösas argument. Men någon ändring av reglerna för inne- och utevistelse är inte aktuell.
Akutbo på Engelbrektsgatan.Bild: Fredrik Johansson HD/NST
– I stort sett har det med personalsituationen att göra. Personalen ska ha lunch och de har annat att göra.
Klarar sig de boende inte själva den tiden?
– Det krävs tillsyn hela tiden. Det där har vi diskuterat hundra gånger med dem.
Det är ingen förmildrande omständighet att det är kallt och regnigt ute?
– Nej, det finns andra ställen att gå till. Man kan gå till Länken till exempel.
Vissa säger att de visat upp läkarintyg på att de måste stanna inne, men att det ignorerats?
– Det tror jag inte ett ögonblick på. Om de kommer med ett ordentlig läkarintyg på att de har skäl att vara inne så får de vara inne. Men det räcker inte med ett intyg från en sjuksköterska.
De säger också att det svårt att få permission kvällstid?
– Om de har godtagbara skäl kan de få permission, men det ska vara att man måste ordna något som man inte kan ordna under dagen, som att delta i AA:s eller Länkens aktiviteter, eller släktmiddagar.
En av de boende berättar att han har svårt att få träffa sin flickvän?
– Ja, men det är inte omöjligt. Det handlar om att det ska vara planerat i förväg. Det görs enskilda bedömningar, men det är svårt att kommentera här. Jag vet att det är ett spel med, man vill anpassa verksamheten till sig själv, inte till vad vi vill. Vi har en målsättning med Akutbo. Det är att man ska gå vidare, att man ska erbjudas en annan form av boende, men då måste man ställa upp och göra det vi anser motiverat. Vissa vill komma och gå som de vill, som i ett hotellboende och det är det ju inte. Det är ett Akutbo med dess regler.
Det ska inte vara alltför trevligt att bo där då?
– Nej, det ska inte vara alltför bekvämt. Det ska vara drogfritt och rent och ordning och reda. Men det ska inte vara så att man vill bo kvar där i all evighet.
När det gäller sekretessreglerna som hindrar de hemlösas barn från att besöka boendet, men som inte hindrar fastighetsvärd och elektriker från att komma in, säger Bo Carlsson;
– Tyvärr är det så att fastighetsvärden kan vi inte stänga ute och elektrikerna måste göra sitt jobb. Ibland handlar det om akuta grejor.
Har du förståelse för att de boende tycker det är ologiskt?
– Ja, men det är det här vi har att erbjuda. Om de inte vill ha det får de vända sig någon annanstans.
De kanske inte har några alternativ?
– De har alternativet att göra något av sitt liv. Det är klart att det tar tid men i grunden handlar det om ens egen vilja.
Gå till toppen