Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Snart klart för keramisk invigning

Höganäs nya keramiska center slår upp dörrarna på Tjörröd på fredag. Men det är bara tillfälligt, i väntan på ett permanent center.
Ulf Molin (C), Monica Palmqvist och Carolin Nilsson hoppas att alla hyllor hinner komma på plats till fredag då Keramiskt center öppnar sitt provisorium.Bild: Patrik Pettersson HD/NST
Det har varit kort om tid mellan beslut och genomförande, själva bygget har bara pågått en vecka. Först på onsdagsmorgonen kom inredningen med lastbil.
– Det är nästan som ett under att vi har kommit så här långt, säger formgivaren Monica Palmqvist som tillsammans med arkitekten Per Eriksson har mejslat fram utseendet.
Ulf Molin (C), kommunalråd och tillika nytillträdd ordförande i stiftelsen för det keramiska centret, säger att det provisoriska centret kan fungera som utgångspunkt inför det nya som planeras. I lokalerna finns möjlighet att lämna synpunkter på vad centret ska innehålla.
– Målet är att bli klara med verksamhetsplanen under hösten. Det är också min förhoppning att vi vet efter hösten var det nya centret ska ligga, säger Ulf Molin.
Stiftelsen har skickat ut förfrågan till keramiker som vill ställa ut i det tillfälliga centret. Hittills har 36 tackat ja, främst från Kullabygden men även från övriga Skåne. De får en hylla var för att visa upp sina produkter, som också går att köpa på plats. Dessutom blir det utställningar om keramikens historia.
Till helgen är det också keramikfestival på outletområdet, och en del lokala keramiker håller öppet i sina ateljéer.

Keramiskt center

Det tillfälliga keramiska centret ligger i källaren på gamla Höganäs keramik, mellan Lager 157 och Höganäs bokoutlet.
Det öppnar fredag den 27 maj klockan 17–19. Därefter är det öppet vardagar 11–18 och lördag–söndag 11–17. Före midsommar är det stängt på måndagar.
Gå till toppen