Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Resträningsprojektet är i gång

Kommunens resträningsprojekt startade officiellt på torsdagen. Nu kan den som vill få hjälp med att åka buss.

Christer Ekendahl visar hur föraren kan spänna fast rullstolar i bussen, här Kerstin Ottossons. I bakgrunden personliga assistenterna Irla Åberg och Gun Bernhardsson som brukar åka buss. Och Inge Andersson som kom för att informera sig om busskort.Bild: Tobias Andersson HD/NST
Självkänsla, frihet, samma möjligheter som alla andra. De orden använder Irla Åberg när hon beskriver fördelarna med att åka buss jämfört med färdtjänst.
– Man kan åka när man vill, passa en buss som alla andra. Ett handikapp behöver inte vara ett hinder, säger hon.
Irla Åberg är initiativtagaren bakom kommunens resträningsprojekt som tog avstamp på busstorget vid lunchtid på torsdagen.
Två gula bussar stod parkerade bara för resträningens skull. Rollatorförare, rullstolsförare och bilförare fanns på plats för att undersöka om bussen är något för dem.
– Det fungerar inte för alla, men vi har hittat lösningar och vi vill visa på möjligheterna, säger Irla Åberg som i sitt arbete som personlig assistent brukar åka buss i stället för färdtjänst så ofta det går.
Anna-Karin Hansson, färdtjänsthandläggare, konstaterar att det som ofta sätter stopp för bussåkandet är rädsla snarare än fysiska hinder.
– Vi är vanemänniskor. Kanske har man inte ens reflekterat över att bussen är ett alternativ, säger hon.
På plats i den ena bussen fanns Christer Ekendahl, driftledare på bussbolaget Nobina. Han visade att varje buss är utrustad med spännen som kan plockas fram av föraren och fästas i golv och rullstol så att den står stabilt.
– Busschaufförerna har pressade tidtabeller, men det är faktiskt upp till oss som åker att säga ifrån att vi behöver hjälp, säger Irla Åberg.
Hon tycker att det är viktigt att veta att förarna faktiskt ska ta sig tid att hjälpa funktionshindrade på plats och att redskapen finns.

Resträning

För tillfället har kommunen en restränare. Hon heter Lena Lidén och kan hjälpa till med bussåkande tisdagar och torsdagar fram till slutet av sommaren. Den som vill åka buss men behöver hjälp för att komma igång kan söka henne genom kommunens växel, 042-33 71 00.
Gå till toppen