Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

I förpubertetens limbo

Marie Pettersson om Sara Hanssons seriebok "Vi håller på med en viktig grej".

Sara är elva år. Hon går i femman och bor växelvis hos sina frånskilda föräldrar. Bäst är det de veckorna när hon bor hos mamma, men det vågar hon inte säga eller knappt tänka ens – då får hon ont i magen av dåligt samvete och ber till Gud om förlåtelse. Hon befinner sig i förpubertetens både magiska och skrämmande limbo. Än så länge gör sig vuxenvärldens krav mest påminda som stråk av ilska – mot mamma eller läraren som inte förstår. Barndomen har fortfarande greppet, om kroppen, om känslorna. Kärlek och sex, bröst och mens väntar runt hörnet, men än är det något annat som är viktigast i världen, nämligen vänskapen.
Vi håller på med en viktig grej är Sara Hanssons andra seriealbum – hon debuterade 2009 med serienovellen "Den hemliga kroppen" – och titeln säger mycket om albumet. Sara Hansson tar verkligen på allvar det som är så lätt att som vuxen vifta bort, och hennes berättelse är där, i nuet där orden är magiska, där teveprogrammet "Bullen" levererar livets stora sanningar, där en tröja knuten på rätta sättet (strax ovanför naveln) kan vara skillnaden mellan en bra och en dålig dag. Hos Sara trängs den groende revolten med den begynnande insikten att vi faktiskt alla ska dö en dag. Till och med mamma ska ju dö!
Tur att hon har Rebbe då. Rebbe går i sexan men vill ändå vara bästis med Sara. Tillsammans pratar de om livets viktiga och hittar på danser till idolerna Spice Girls tuffa låtar.
Sara Hansson tecknar rakt utan att det blir banalt. Hon fångar stämningen mellan tjejerna i blickar och ansiktsuttryck – längtan förbyts till ilska med några enkla pennstreck. Hansson är också fenomenal på att teckna rörelse: när tjejerna dansar sin Spice Girls-dans dånar "Wannabe" i öronen på mig.
Berättelsen om Sara och Rebbe är på samma gång gravallvarlig och rolig, existentiell och lättsam. Sara Hansson återskapar en tjugo år gamma stämning i mig: jag fylls med både längtan och skräck inför tanken att ännu inte vara vuxen.

Vi håller på med en viktig grej

Sara Hansson
Galago
Gå till toppen