Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Nya toalettkrav på serveringar

Nu ska det bli rättning i toalettledet. Inom två år måste alla restauranger och serveringar ha minst en gästtoalett. Och för de som startar nytt gäller reglerna omedelbart.

Hittills har det i praktiken varit frivilligt för restaurangägare i Höganäs att ha gästtoalett – det finns nämligen inga krav på det i lagen. Det har också lett till att flera serveringar saknar hemlighus.
Andra kommuner har sedan länge haft sådana krav på restaurangägare, men då krävs kommunala riktlinjer, vilket finns i bland annat Helsingborg, Malmö och Stockholm.
Men nu har miljötillsynsnämnden i Höganäs efter rekommendation från miljöavdelningen beslutat att det är slut på dassbristen.
Inom två år måste alla restauranger och serveringar ha ett hemlighus som är öppet för gäster. Reglerna gäller omedelbart för de som startar nytt.
I sin skrivelse pekar miljöavdelningen på flera problem som uppstår när det inte finns någon gästtoalett. Det handlar om att gästerna på krogen kilar ut runt hörnet och uträttar sina behov. Eller att de får låna personaltoan.
Det är just användandet av personalens inrättning som miljötillsynsnämnden menar är ett problem.
Enligt livsmedelslagstiftningen ska det finnas en separat toalett för de som hanterar livsmedel. Om det inte finns en särskild klosett för gäster är det troligt att de i stället hänvisas till personaltoan, vilket ökar risken för smittspridning.
De nya reglerna kan också ses som en del i kommunens handikapplan, skriver miljöförvaltningen, och menar att personer med tarmproblem ofta får välja bort serveringar som saknar toalett.

Nya toaregler

Enligt kommunens nya regler ska alla matserveringar med sitt- eller ståplatser ha en gästtoalett.
Det ska finnas en toalett per 50 gäster, och om det dessutom serveras alkohol ska det finnas en toalett per 25 gäster.
Miljöavdelningen ska kunna göra undantag från reglerna för mindre serveringar om det finns allmänna toaletter i närheten.
I Helsingborg undantas serveringar utan alkohol från reglerna om de har tolv gästplatser eller färre.
Gå till toppen