Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Nöje

Panghistoria i Landskrona

När Peter Reinhardt bytte sida från smugglare till tullmästare på Ven inledde han en farlig karriär som slutade med ond, bråd död. Nu spelar Öresundsteatern i Landskrona en pjäs om den lokale 1800-talslegenden i tre vandringsföreställningar i helgen.

Öresundsteatern består normalt bara av två personer. Men denna gång har de ett gäng killar från Landskronas Omsorgsförvaltning till sin hjälp i gestaltningen av den historia som ledde till ett välkänt mord i staden.
– Gänget ville ha något med mord och pangpang, ungefär som Wallander. Men jag ville ha något historiskt, säger Anders Kungsman som gör berättaren i den vandringsteater som kollegan Per Ullberg skrev.
Den handlar om Peter Reinhardt, som började som smugglare. Men så värvades han till Tullverket och blev en sådan hejare på att ta fast sina före detta kumpaner att han till och med fick kunglig medalj. Fast det imponerade förstås knappast på hans forna kumpaner. Och den 19 juli 1832 mördades han.
Killarna från Omsorgsförvaltningen är entusiastiska.
– Det är kul att få känna hur det är att vara någon annan, säger Odd Ellgård.
Allihop spelar smugglare som konspirerar för att få slut på Peter Reinhardts framfart. Men de har också flera andra roller. Liridon Llapashtica gör självaste tullmästaren.
– När jag gör Peter Reinhard händer mer saker. Och så har han en helt annan karaktär än jag själv. Det tycker jag om, säger han.
De verkar knappast nervösa så här några få dagar före premiären. Detta trots att de bara haft en förmiddag i veckan sedan i mars på sig att öva in alla sina roller. Förutom att utveckla manuset efter hand genom olika improvisationer.
– Gänget överträffade alla förväntningar med råge och var helt orädda, säger Anders Kungsman.
Det blir jubel över berömmet. Inte minst från Enver Ibishi som i början var ganska blyg och helst bara ville ägna sig åt manusskrivande. Men efter hand har självförtroendet växt och han längtar redan till nästa projekt. Kanske blir det när Öresundsteatern ska spela sommarteater på Citadellet 2013 i samband med att Landskrona firar 600-årsjubileum. Då behövs många skådespelare av olika slag.
Fast Liridon Llapashtica har vidare ambitioner.
– Kan du inte göra mig berömd så jag kan åka till Hollywood! säger han till reportern och skrattar.
– Eller till Stockholm, säger Odd Ellgård som vill hålla sig lite mer på jorden.
Gå till toppen