Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

På moppe genom Bjäre

Över 200 mopedister kan inte ha fel - Nu är försommaren här. Torsdagen var väl lämpad för alla som ville ta ut och lufta mopeden under en utflykt på Bjäre. Starten på Bjäre Moppers veteranmopedrally gick från Förslöv och vädret kunde knappast vara bättre för de motorburna.

Enligt Peter Nilsson, som bland annat sitter med i Bjäre Moppers rallykommitté, låg antalet deltagare på samma nivå som tidigare år. Årets upplaga är den trettonde i ordningen. Vem som helst med moped av lite äldre modell får vara med. Här finns inga EU-moppar.
– Det får väl vara en minst 30 år gammal moped för att man ska vara medlem i klubben, säger Peter Nilsson.
Det märktes att många hade tagit ut sina ögonstenar. Någon motorburen ungdom handlade det inte om utan medelåldern hamnade en bra bit ovanför tonårsstrecket.
– Här finns Puch, Zündapp, Cresent, Husqvarna och många andra märken. Det är en folkfest i dag. Jag skulle tro att den äldsta mopeden är från 1950-talet, säger Peter Nilsson.
En av de glada mopedisterna var Lena Gren från Ausås som tog sig runt på en Puch Florida av 1974 års modell. Varken hon eller de andra deltagarna var ute efter att köra fort för att komma först i mål men hon var ändå rätt säker på att mopeden skulle klara av att precis komma över 30 kilometer i timmen i nerförsbackarna.
– Det handlar inte om att köra fort. Vi har roligt, och men blir aldrig för gammal för det här, säger Lena Gren.
Jörgen "Huggis" Huckfeldt ser mopedkörandet på sin Puch Dakota som ett sätt att koppla av.
– Man hittar tillbaka till lugnet samtidigt som det är en frihetskänsla. Mopeden går inte fortare än den gör. Man får gilla läget och det är en skön avkoppling, säger han.
På årets runda tog sig deltagarna via småvägar ut till Torekov för att bland annat äta en korv med bröd innan det bar av tillbaka igen.
– Så småningom åker de tillbaka via Grevie, säger Peter Nilsson.
Längs vägen skulle tio frågor besvaras och en rad aktiviteter avverkas. Exempelvis handlade det om att balansera med mopeden på en planka och att genom att känna i en hemlig låda komma fram till vilken mopeddetalj som var gömd där.
Gå till toppen