Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Författardebutanten från Grevie

Hans barndom har präglat vartenda val han har gjort som vuxen. Georg Sjöberg från Grevie är barnhemsbarnet som blev en framgångsrik företagskonsult. Nu har han gett ut en bok om sitt liv.

"Nu går trettifyran i himlen in..." Nja, jag har varit med ett tag men lever gärna länge än. Hoppas på femton friska år till, gärna more of the same- begär inga konstigheter."
Så börjar Georg Sjöberg sina memoarer "Ett liv". Förra året bestämde sig den nu 76-årige före detta stockholmaren att samla sin levnadshistoria i bokform. Och det gick snabbt, snabbare än han hade trott.
– Boken blev klar på tre månader. Jag har skrivit många hundra konsultrapporter genom åren, så jag är van vid att formulera mig. Men det här var annorlunda, skrivandet fungerade som en sorts terapi. Minimikravet från förläggaren var 200 sidor, boken slutade på 486.
Georg Sjöberg sitter på baksidan av hans och hustrun Margarethas nybyggda hus i Grevie. Det har gått fem år sedan paret lämnade Danderyd för att bosätta sig på Bjäre. Anledningarna var flera.
Under alla sina flygresor över Skåne på väg utomlands fascinerades Georg Sjöberg ofta av hur vacker Bjärehalvön var från ovan. Det visade sig snart att han tyckte att Båstads kommun med Skälderviken och Laholmsbukten var lika fantastisk att upptäcka till fots. Det andra skälet var att Margarethas dotter Eva redan bodde här. Det tredje var att deras gemensamma dotter Lena gick bort 2004. När Georg Sjöberg hade skrivit färdigt sin bok var det klart att den skulle dediceras till just henne. Relationen mellan far och dotter återkommer på flera sidor i boken.
– Jag har suttit i Sinarpsdalen och skrivit om Lena, säger han.
Georg Sjöberg föddes i Stockholm. Hans mor och far skildes 1938 och därefter levde han själv med sin mamma fram tills nio års ålder. När modern blev sjuk fick han flytta till ett barnhem, Nybodahemmet vid Årstaviken.
– På kvällarna stod jag uppe på berget och såg bort mot Kungsholmen där mamma bodde. På "visningssöndan" radades vi upp som på auktion, välklädda. Och så satt vi där med bankande hjärtan när gifta par kom för att välja bland oss.
Under sin tid på barnhemmet gick Georg Sjöberg igenom fem flyttningar och skolbyten. Fosterfamiljerna fick 360 kronor om året för att ta hand om honom. Vid 12 års ålder mådde hans mor bättre och han kunde äntligen flytta hem igen.
– Utackorderingen varade i tre år, men för mig var det en evighet, säger han.
Efter en barndom full av förbud och ofrihet bestämde sig Georg Sjöberg för att söka frihet.
– Det var det viktigaste för mig. När jag tittar tillbaka på mitt liv kan jag se att den tiden har styrt alla val jag har gjort som vuxen. Vilka jobb jag har tagit, valet av min hustru, var vi har bosatt oss. Ja, allt.
Den 76-årige Bjärebon har många digra arbetsår bakom sig. Efter 20 år inom verkstadsindustrin blev han managementkonsult 1971.
– Jag jobbade för Alva Laval, Kockums och andra Skåneföretag. Under en tid var jag vd för Marimekko. Konsultyrket passade mig bra. Det var utmanande, fritt och rörligt och jag slapp chefer över mig, säger Georg Sjöberg.
När han skrev sin bok hade han glädje av att även ha jobbat som mottagare på Dagens Nyheter en gång i tiden.
– Då gjorde jag 1 200 nedslag på tre minuter. Nu gör jag bara 850, men det underlättade när boken skulle skrivas, säger han och skrattar.

"Ge inte upp, ingenting är omöjligt!"

Namn: Olov Georg Sjöberg
Ålder: 76
Bor: Grevie
Familj: Hustrun Margaretha, sonen Anders, dottern Eva, dottern Lena som gick bort 2004, fyra barnbarn.
Intressen: Vandra i fria vidder, segling, golf och skidåkning.
Äter helst: Svensk husmanskost
Dricker helst: Rött vin
Förebild: Jag tycker väldigt mycket om Harry Martinsson. Han är vår främste lyriker.
Mitt motto: Ge inte upp, inget är omöjligt! Men det är klart att man måste få grubbla lite då och då.

I motvinden

Dikt om Lena, skriven i Sinarpsdalen av Georg Sjöberg

"Jag stod vädrande in i motvinden

på en regnvåt kulle i Sinarpsdalen

så tagen av just den stunden;

för aldrig tidigare när jag vandrat

har minnet av Lena, tydliggjort

av rösten och gestalten, kommit

till mig så sprött, men kristallklart,

Jo, jag är här, och där du vandrar;

du kan ana mig i regnet och i den

mojnande vinden, i den stilla sjön

där änderna flög upp för att du kom,

du hör mig i tystnaden, om du vill,

men du behöver inte ställa frågor

eller kalla på mig, bara vara stilla."

Gå till toppen