Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Kultur

Kriget om Libyens olja

Skyddar vi civila eller de västliga oljebolagen i Libyen, undrar Brian Becker i en artikel publicerad av A.N.S.W.E.R, Act Now to Stop War and End Racism. Becker hänvisar till ett dokument från USA:s utrikesdepartement sammanställt under Bushs presidentskap i november 2007 och offentliggjort av Wikileaks (Wikileaks reference ID 07TRIPOLI967).
Där talar man om hur den libyska regimen ”använder sina oljetillgångar nationalistiskt” i ordalag som är nära nog identiska med de amerikanska och brittiska regimernas hot mot Irans premiärminister Mohammad Mosaddeq sedan denne nationaliserat Irans oljefält 1951. Två år senare störtades Mosaddeq i en CIA-kupp, varefter amerikanska och brittiska oljebolag återtog kontrollen över Irans olja, fram till revolutionen 1979.
I det nämnda Wikileaksdokumentet hänvisar man till ett tal av Libyens president Gaddafi 2006: ”De av utlänningar kontrollerade oljebolagen har tjänat miljoner på dem. Nu måste Libyen få sin del av dessa vinster.”
Libyens oljetillgångar är de största i Afrika och de nionde största i världen.
Becker konstaterar att befolkningen i många länder kan ha befogade kritiska synpunkter på sina regimer och att också de i Libyen som stöder Gaddafi mot Natos bomber förmodligen också har kritiska synpunkter på regimen. Men, fortsätter han, regeringarna i USA, Storbritannien, Frankrike och Italien har startat krig för att skydda sina egna intressen:
”Att skydda civila eller stödja demokratiutveckling är inget som Conoco-Phillips, Exxon-Mobil och de andra stora oljebolagen bryr sig det minsta om”.
Vad det ytterst handlar om är vem som ska kontrollera den libyska oljan, Libyen eller de västliga oljebolagen, skriver Becker.
Gå till toppen