Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Mycket att spara på vattenmätare

De senaste åren har individuell vattenmätning införts i alla lägenheter på kvarteret Vågmästaren. Resultatet är slående – vattenförbrukningen har sjunkit med 45 procent. Nu vill Ängelholmshem installera mätare i alla sina 2 400 lägenheter.

Den sitter lite undangömt i vaskskåpet, mätaren som blivit en del av boendet på Sockerbruksgatan för Inger och Bosse Holmqvist. Inte bara kan de exakt hur mycket kall- och varmvatten de gör av med, när hyresavin kommer betalar de bara för den faktiska förbrukningen.
— Vi var sparsamma innan också, men Bosse har slutat låta varmvattnet rinna när han rakar sig. Det är slut med det, säger Inger Holmqvist och skrattar.
Mellan 2008 och 2010 totalrenoverade Ängelholmshem de gamla höghusen i kvarteret Vågmästaren. Samtidigt gjordes stora insatser för att spara energi, i allt från fönsterbyten till tilläggsisolering. För hyresgästerna blev det flera nyheter på hyresavin. Förutom vattenmätare finns nu också en separat elmätare i varje lägenhet, tidigare var elen inbakad i hyran. För paret Holmqvist innebär det att de flera månader har en betydligt lägre kostnad än de 330 kronor som var utgångspunkten för deras lägenhet.
— De har gjort helt rätt. Var och en ska väl betala för vad de förbrukar, säger Bosse Holmqvist.
Jonas Hellberg är förvaltningstekniker på Ängelholmshem och arbetar med energitekniska lösningar. När det nya systemet infördes i kvarteret Vågmästaren förra sommaren fick han en ny typ av samtal från hyresgästerna.
– Många ringde undrade om sin räkning och de jämförde förbrukningen med varandra. Man märkte helt klart att medvetenheten höjdes, säger han.
Inger Holmqvist säger att det var mest diskussioner i början — 0m varför kallvattenmätaren gick en stund när man satte på varmvattnet till exempel. Familjer med många elapparater blev plötsligt medvetna om vad det kostar att ha dem ståendes på standby, eller vad ett extra elelement på balkongen drar i månaden. Men efter hand som frågorna besvarats har andra samtalsämnen tagit över.
— Jag tänker ibland på de som på många håll i världen får gå flera mil för att hämta sjukt vatten. Vi behöver bara öppna kranen och tänker inte mer på det. Det är klart vi ska vara sparsamma, säger Inger Holmqvist.
Och det finns energi att spara. Generell statistik visar att 45 procent av den totala vattenförbrukningen i vanliga hushåll är varmvatten. När Ängelholmshem jämför vattenförbrukningen före och efter införandet av vattenmätarna är resultatet slående. Totalt har den gått ner med 45 procent. Det i sig har sparat pengar, men dessutom går det åt cirka 160 000 kilowattimmar mindre per år för att värma upp varmvattnet. Tillsammans blir det en besparing på nästan en kvarts miljon om året.
Hittills har Ängelholmshem satt in vattenmätare i 200 lägenheter, 180 av dem finns i kvarteret Vågmästaren. Förvaltningen planerar nu att på sikt sätta vattenmätare överallt där det är tekniskt möjligt.
– Roligt. Det måste vara något slags rekord, säger Stefan Bolin på Hyresgästföreningen när han hör siffrorna.
Att hyresgäster betalar sin faktiska elförbrukning är inget nytt, men även vattenmätare kan bli standard i hela landet. Den 14 juni presenterade SABO en rekommendation för IMD, individuell mätning och debitering, som de tagit fram tillsammans med Hyresgästföreningen och Fastighetsägarna
På Ängelholmshem utgick man från den genomsnittliga förbrukningen i lägenheterna och specificerade den separat på hyresavin innan mätningen började.
– Jag kan känna att det är rimligt att man även som hyresgäst kan påverka sina boendekostnader, säger Eva Bergenstråhle marknadsansvarig på Ängelholmshem.

Ängelholmshem och energin

År 2007 gick Ängelholmshem med i Skåneinitiativet, lett av SABO som är de allmännyttiga bostadsföretagens branschorganisation. Målsättning att till år 2016 minska sin energianvändning med 20 procent.
Hittills har bolaget sparat cirka fem procent. De senaste två åren har sex miljoner kronor lagts på rena energisparåtgärder. Bland annat återvinns värme ur frånluft i flera äldre ventilationssystem.
Test av LED-belysning i trapphus och utomhusbelysning pågår. I framtiden hoppas Ängelholmshem också kunna ersätta en del av fjärrvärmen med luftvärme och solpaneler.
Gå till toppen